100 днів: Віктор Овчарук і його напівправда

Накладення заборони на будівництво каскаду гідроелектростанцій із водосховищами на верхньому Дністрі – такий пункт серед іншого вніс до переліку своїх успіхів на посаді голова Тернопільської облради Віктор Овчарук.

Нагадаємо, звітував очільник 21 березня перед майже 20-ма представниками місцевих і загальноукраїнських ЗМІ. Так, він не брехав, але багато що залишив «поза кадром».

Ухвалити заборону активісти просили кілька разів

  • Депутати дослухалися до думки громадських активістів щодо недопущення будівництва ГЕС із каскадами водосховищ на верхньому Дністрі, - похвалився очільник, звітуючи за 100 днів роботи. - Ми створили тимчасову контрольну комісію із вивчення цього питання. Вона з’ясовувала думку фахівців. Після цього ми заслухали звіт комісії і прийняли рішення, що поставило крапку у цій справі.

Проте рішення про мораторій на зведення каскаду ГЕС, не ухвалили на засіданні 4 січня саме через позицію, яку зайняв Віктор Овчарук. Це він наполягав на глибшому вивченні питання і обговоренні його із представниками громад, території яких  прилягають до русла річки. Його тоді не переконали експерти і пікетувальники, які відразу були проти. Через це згодом відбувалися акції протесту («Терен» про це писав ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТприм.).

Усього цього Віктор Овчарук не згадував. Змовчав він у своєму звіті і про інше.

  • Усі політичні запити, звернення голосуються та приймаються незалежно від того, якою політичною силою вони виголошені, - стверджує Віктор Овчарук. – Так, підтримані усім депутатським корпусом звернення до Президента, Кабміну, Верховної Ради із різних питань.

Депутати традиційно підтримують запити колег, але не тепер

Він нагадав, що депутати піднімали питання щодо функціонування і фінансування професійно-технічних закладів області, підтримки виробників сільськогосподарської продукції, щодо виділення шкільних автобусів, внесення змін до Бюджетного кодексу України, про визнання Російської Федерації державою агресором, а також щодо законодавчого врегулювання ситуації із доплатами до пенсії реабілітованим громадянам, неприйняття відповідних змін до Конституції України, щодо відповідальності прем’єр-міністра та відставки уряду та багато інших.

Проте Віктор Овчарук ані словом не згадав про те, що запити і звернення, які подають свободівці, представники більшості можуть успішно зігнорувати. Наприклад, так сталося із запитом Олександра Башти, який вимагав оприлюднення розміру зарплат усіх керівників обласної ради, які декларують повну прозорість. За традиційною практикою, депутати завжди підтримують запити колег. Часто вони це роблять «пакетом», навіть не обговорюючи. Однак пропозицію пана Башти більшість не підтримала, тож йому довелося подавати депутатські запити особисто Віктору Овчаруку і його заступникам.

«Незручний» Олександр Башта був присутній під час звіту в обласній раді (див. фото – прим.). Він мав кілька запитань до Віктора Овчарука. Відповіді на більшість депутат отримав, але вони були максимально «скупі». Втім, апелювати проти тези опонента про неефективність діяльності деяких комісій облради (особливо звіти розпорядників про використання коштів – прим.) голова облради таки не мав чим. Мовляв, працюємо, будемо вносити зміни до складу, контролювати. 

До речі, Віктор Овчарук, звітуючи про 100 днів діяльності обласної ради розповів також про таке – читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і  ТУТ.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

На що виділили кошти із обласної казни у 2016 р.:

  • 10 млн. грн.  - на співфінансування проектів, на які надійдуть гроші із Державного фонду регіонального розвитку;
  • майже 2 млн. грн.  - на реалізацію Програми підвищення рівня мобілізаційної готовності і сприяння здійсненню мобілізації на території Тернопільської області у 2016 році;
  • 4,5 мільйонів гривень - на реставрацію палацу графа Бадені в смт Коропець Монастириського району. Загалом на реалізацію Програми треба майже 5 млн грн;
  • 140 тисяч 850 гривень матеріальної допомоги надали 87 громадянам у рамках «Програми соціальної підтримки малозахищених верств населення  «Турбота». Із фонду голови Тернопільської обласної ради опрацювали понад 100 звернень на загальну суму понад 60 тисяч гривень. Загалом на виконання заходів Програми планують залучити понад 24 млн грн. У 2016 році – майже 5 мільйонів.

Вибір читачів за тиждень

Відео