Агро-новини 22 березня

Новини аграрного сектору

Процес адміністрування ПДВ в Україні не виправдовує себе

Виробники зернових культур сплачують до бюджету 85% від нарахованого податку.

У МВФ визнають проблеми з адмініструванням податку, повідомляє AgroNews.

Представник МВФ Ігор Шпак на першій нараді за участі Міжнародного валютного фонду, Мінфіну, Мінагропроду і бізнесу, сказав, що кредитор готовий обговорити процес спрощення процесу накладання ПДВ.

Найкращими виходами з ситуації могли б стати або цілковита відміна сплати податку, або встановлення системи, за якою 50% податку сплачується до бюджету, а 50% залишаються в розпорядженні компанії. Як стало відомо на нараді, останній варіант оновленого меморандуму з МВФ передбачає саме такий вихід. Але Фонд готовий його змінити. Незмінним залишиться тільки одна умова — спеціальний режим ПДВ для аграріїв буде повністю відмінено в 2017 році.

Варто нагадати, що відповідно до прийнятих наприкінці минулого року змін до Податкового кодексу, тваринники платять до бюджету 20% від нарахованого податку, виробники зернових культур — 85%, а решта — 50%. Необхідність «ділити» ПДВ додає зайвої роботи бухгалтерам всіх агрокомпаній. Великі витрати часу і сил на розрахунок податків не виправдані, особливо для дрібних фермерів.

Експерти пророкують Україні дефіцит цукру

Через 1-2 роки в Україні гостро відчуватиметься нестача цукру.

Наразі агрокомпаніям стає невигідно торгувати цукром через «інтервенції», що здійснюються Аграрним Фондом. Про це зазначив фіндиректор однієї з агрокомпаній Іван Іжко, повідомляє FastNews.

- Для вирощування цукрових буряків необхідні посівні матеріали, міндобрива і паливо. Все перераховане залежить від валюти, що ускладнює процес закупівель для аграріїв, — говорить він.

Крім того, цього року в країні зберігається ризик взагалі не посіяти цукровий буряк (на відміну від минулорічного профіциту цукру), стверджують експерти. Якщо така ситуація стане реальною, то вже через 1-2 роки в Україні гостро відчуватиметься нестача цукру. Через дефіцит продукту ціни на нього підскочать в кілька разів.

Сходи озимих отримано на площі 6,8 млн. га

Найбільші площі цього року засіяно на Миколаївщині.

Враховуючи сприятливі погодні умови, в 21 області розпочато посів ранніх ярих зернових, який проведено на площі 671 тис. га або 26% до прогнозу, повідомив міністр Мінагропроду Олексій Павленко на своїй сторінці в Facebook.

Найбільші площі посіяно у Миколаївській області Одеській, Херсонській та Запорізькій областях.

Обстеження посівів озимих зернових культур станом на 17 березня 2016 р. показує, що з посіяних 7,1 млн. га сходи отримано на площі 6,8 млн. га (96%), з них в доброму та задовільному стані 4,9 млн. га (72%), в слабкому та зрідженому стані — 1,9 млн. га (28%), загинуло — 4,5 тис. га.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео