Міська рада виділила півтора мільйона на стадіон. Черга - за ФФУ

Тернопіль, мабуть - єдиний обласний центр, у всякому разі на Заході України, де ще немає футбольного поля зі штучним покриттям стандартних розмірів.

Про те, що такий стадіон Тернополю потрібно, переконувати не доводиться. Більше того, про його будівництво у рамках програми УЄФА «Хет-трик» говориться, як мінімум, останніх півтора року. І от лише зараз справа може зрушитися з мертвої точки, повідомляє gazeta1.

Пізньої осені, зимою та ранньою весною «великий» футбол в обласному центрі завмирає. В області є лише одне футбольне поле зі штучним покриттям. Але, по-перше, воно знаходиться за 140 км від Тернополя – у селі Синьків Заліщицького району. По-друге, воно хоч і велике, але до мінімальних стандартних розмірів, які відповідали б футбольним полям, не дотягує.

Отож на останній сесії міської ради депутати погодилися виділити 1,5 млн. грн. для облаштування дренажної системи та основи під новий футбольний стадіон.

– Міська рада зі свого боку зробила крок. Тепер чекаємо на подібний крок від Федерації футболу України. Остання має надати гарантії, що їхня частина проекту буде профінансована. Щоб не було такого, що місто свою роботу зробить, а в останній момент Федерація не виконає взятих зобов’язань. За такого стану справ основа під футбольне поле, переживши зиму, почне руйнуватися. Потім потрібно буде по-новому засипати відсів, утрамбовувати тощо. А це додаткові кошти. Подібні обіцянки щодо штучного поля від ФФУ вже були в 2009 році, коли студентська команда педагогічного університету виграла «золото» чемпіонату Європи. Однак футбольного поля Тернопіль так і не отримав до цього часу, – зазначив начальник міського управління молодіжної політики і спорту Микола Круть.

За попередніми розкладами, Тернопіль у план фінансування будівництва стадіонів зі штучним покриттям на 2016 рік не потрапив.

– У розробці на цей рік - стадіони в Івано-Франківську, Київській області, можливо, Рівному. Тернополя у цьому списку немає. На минулому тижні, перед останнім Конгресом ФФУ, я підняв це питання, щоб області, які готові зробити «подушку», були в рівних умовах. Наразі це детально обговорюватиметься 28 березня, перед товариським матчем збірної України з Уельсом, на комітеті з розвитку футболу в регіонах за участю президента ФФУ Андрія Павелка, – зазначив голова Тернопільської обласної федерації футболу Володимир Мариновський.

Зауважимо, що капіталовкладення у будівництво стадіону в Тернополі з боку ФФУ мають бути вагомими – від 7-10 млн. грн. Нова спортивна арена повинна стати суто футбольною.

– Це буде стандартний стадіон із розміром футбольного поля 110х72 метри, з трибунами на 500-600 глядачів, освітленням, табло, технічними приміщеннями, роздягальнями, огорожею і покриттям зі штучної трави останнього покоління (четвертого або п’ятого), – зазначив голова Тернопільської обласної федерації футболу Володимир Мариновський.

На сьогодні вже визначено конкретну земельну ділянку, на якій буде збудовано стадіон. Це територія тренувального поля ДЮСШ з футболу за торговим центром «Орнава». І хоча ФФУ та її представництво на Тернопільщині вимагали, і це було головним каменем спотикання, щоб стадіон після його здачі був переданий на баланс або в дострокову безкоштовну оренду (на 49 років) обласній федерації футболу, в міській раді на це не пішли.

– Тривалий час незрозумілою була позиція федерації, постійно змінювались критерії. Наскільки мені відомо, останньою їхньою вимогою було надати земельну ділянку в користування обласній федерації футболу на 49 років. Віддати землю комунальної власності під громадську організацію ми не могли. Зійшлися на тому, на чому сходяться інші обласні центри, – стадіон має залишатися в комунальній власності. Найпевніше, його передадуть на баланс ДЮСШ з футболу, – відзначив пан Круть.

В обласній федерації футболу та мерії переконують, що на новій спортивній арені відбуватиметься багато заходів.

– Користуватися стадіоном зможуть усі бажаючі. Безперечно, це будуть учні ДЮСШ, звичайних шкіл, аматорські колективи і, звісно, професійні команди. У разі необхідності цей стадіон може бути резервним для проведення змагань, у тому числі професійних команд. Окрім того, він дасть можливість проведення навчально-тренувальних зборів та спаринг-матчів. Очікуємо також, що в тому числі і на його базі проводитимуть збори збірні команди України різних вікових груп. Тернопіль має вже подібну практику з жіночою збірною з футболу, – відзначив Володимир Мариновський.

У міській раді запевняють, що за належного фінансування стадіон уже цього року зможе приймати футбольні матчі.

Вибір читачів за тиждень

Відео