«Отримати допомогу адвоката тепер можуть усі» - Світлана Бандура

Мережа із сотні Центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги діє в Україні. Кожен із них охоплює по кілька адміністративних районів і міста обласного значення. Три із них створили на Тернопільщині: у Тернополі (вул. Шпитальна, 7), Чорткові (вул. Шевченка, 54) і Кременці (вул. Шевченка, 59А).

Нагадаємо, територіальні органи Міністерства юстиції планують повністю реформувати у 2016 році. На базі ліквідованих районних управлінь юстиції мають запрацювати Бюро правової допомоги. Такий крок забезпечить доступ населення до правової допомоги і он-лайн-послуг Міністерства юстиції, вважає заступник директора регіонального Центру із надання безоплатної вторинної правової допомоги Світлана Бандура.

- Отримати допомогу адвоката тепер можуть навіть ті, кому фінансове становище не дозволяє оплатити послуги юриста, - каже вона. – Для цього в Україні і працюють Центри надання безоплатної правової допомоги. Там можна скористатися послугами юриста у кримінальних, адміністративних і цивільних справах.

Особі, яку затримали за вчинення злочину, за внесеними до законодавства змінами, обов’язково мають призначити адвоката. Тобто правоохоронець після затримання повинен зателефонувати у Центр надання безоплатної вторинної правової допомоги і повідомити про випадок. Звідти до затриманого надішлють адвоката. Потрапляє особа під критерії надання безоплатної допомоги чи ні, з’ясовують згодом, уточнюють фахівці. За їхніми словами, на допомогу адвоката можуть розраховувати і засуджені.

- Скористатися послугами центрів можуть такі категорії населення: пенсіонери, інваліди, люди з доходом менше прожиткового мінімуму, учасники АТО та ветерани війни, сім’ї загиблих воїнів, діти-сироти та їхні опікуни, громадяни з особливими заслугами перед Батьківщиною, жертви нацистських переслідувань, реабілітовані, внутрішньо переміщені особи та інші, - уточнює Світлана Бандура.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Довідка. На Тернопільщині із цією системою співпрацюють 80 спеціально підібраних адвокатів у трьох регіональних і обласному центрі. За півріччя лише у міський Центр  безоплатної правової допомоги звернулися 274 особи. 202 із них отримали роз’яснення і консультації, а 72-м призначили адвокатів.

Вибір читачів за тиждень

Відео