Агро-новини 23 березня

Новини аграрного сектору.

Масове вирощування капусти та цибулі може стати для фермерів збитковим

Цього року фермери збільшать посіви тих овочів, ціна на які останнім часом значно зросла. До списку таких культур потрапить капуста, про це розповів директор компанії «Сакура-Юкрейн» Юрій Сологуб, повідомляє Інфоіндустрія.

Натомість, така тенденція не дасть своїх плодів та не принесе вигоду аграріям.

«Ринок РФ закрили, експорту капусти з України немає. Капусту по 15-20 грн за 1 кг не кожен споживач купить. Фермер закладе високі витрати через більшість імпортних ЗЗР та інших МТР, але в пересічного споживача не виросла зарплата, він не зможе купити багато дорогих овочів», — коментує експерт.

За словами директора «Сакра-Юкрейн», аналогічна ситуація спостерігається і в сфері вирощування цибулі.

«Цибулі в Україні посадять більше, і багато хто «промахнеться» на цій культурі. Професіонали свої обсяги виростять, а новачки можуть зазнати збитків, так як технологія вирощування цибулі — досить складна. Крім того, необхідно правильно спланувати збут готової продукції, враховуючи всі особливості зберігання даної культури», — говорить Юрій Сологуб.

Кількість сільських господарств в Україні зменшилась

Минулого року кількість особистих сільських господарств зменшилась на 30 тис.

У сільських населених пунктах, що знаходяться в підпорядкуванні сільських, селищних і міських рад, на 1 січня 2016 р. зареєстровано 4,1 млн особистих селянських господарств. Про це йдеться в звіті Держстатистики України, повідомляє AgroPolit.com.

Це домогосподарства, членам яких відповідно до чинного законодавства надані земельні ділянки з цільовим призначенням «для ведення особистого селянського господарства». Кількість особистих селянських господарств за минулий рік зменшилася на 30 тис. і нині в Україні обробляється 6,3 млн га землі.

При зменшенні кількості селянських господарств, зростання площі обробленої землі відбулося за рахунок земель для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Урожай озимих зернових під загрозою – Укргідрометеоцентр

Погіршення погодних умов загрожує урожайності озимих.

Похолодання та заморозки негативно вплинуть на посіви озимих, що призведе до зниження врожайності. Про це в коментарі ІА «АПК-Інформ» повідомила начальник відділу агрометеорології Укргідрометеоцентру Тетяна Адаменко.

За останні кілька днів циклон привів до зниження температури в західних областях, а також до -5-11 ° С в Харківській, Луганській, Запорізькій областях, до -10 ° С — в Сумській, до -5-10 ° С — в Чернігівській.

«Короткочасне зниження температури повітря – це не так страшно, проте не відомо, якими будуть наслідки зниження температури на поверхні ґрунту. У Запорізькій області температура поверхні ґрунту знизилася до -15-16 ° С, в Луганській – до -12-15 ° С, в Харківській і Дніпропетровській – до -10 ° С », – підкреслила Тетяна Адаменко.

Зниження температури на поверхні ґрунту небезпечно для рослин, які вже почали зростання.

«Загибелі самої рослини може і не бути, але наземна маса буде пошкоджена, і продуктивність такої рослини буде маленькою», – зазначила агрометеоролог.

Майже вся лівобережна частина України була вкрита шаром снігу в 1-10 см. Є імовірність, що сніг допоможе захистити посіви від низьких температур.

Наразі за оцінкою Укргідрометеоцентру стан озимих зернових на 26% площ оцінюється як «поганий».

«На посів ярих це ніяк не вплине. Головне, щоб не було сходів. Пошкодження сходів ярого ячменю можливе тільки в Одеській області, де сівба почалася раніше. На насіння, яке просто лежить у землі, похолодання не вплине», - пояснила експерт.

      Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео