Олег Барна за кілька днів встиг побувати в Норвегії і відкрити перший рейс іранських авіаліній

Насиченим виявилися кілька попередніх днів березня для народного депутата Олега Барни.

Країна, де найдешевша в Європі електроенергія

П’ять днів делегація у складі органів виконавчої влади та місцевого самоврядування Борщівського району Тернопільської області на чолі із народним депутатом України Олегом Барною – перебувала у Норвегії. Як повідомляє «Золота Пектораль», наші земляки прибули у цю скандинавську країну задля вивчення досвіду використання відновлювальних ресурсів, біоенергетики як альтернативам традиційних видів палива. Зустріч була організована вихідцем із України Богданом Радейком.

“Представники делегації ознайомились з проектом встановлення центру знань та навчання з біоенергії й інших відновлювальних джерел енергії в Україні. Ми побачили роботу та концепцію діяльності проекту “Energy Farm”, засновником якого є Ерік Гуле. Проект забезпечує потреби територіальних громад альтернативам відновлення енергії за рахунок відходів лісу, деревообробної промисловості чи побутових відходів, будівельних матеріалів деревного характеру. В Норвегії на рівні держави здійснюється лобіювання створення відповідних енергетичних комплексів відновлювання енергетики, в результаті, в країні найдешевша електроенергія зі всього Європейського регіону, в чому ми могли переконатися,оглядаючи вночі освічені будинки, вулиці та використання електрики для обігріву у житлових будинках”, – розповів Олег Барна.

Депутат з колегами відзначили роботу теплових електроцентралей, енегетичних комплексів, що працюють на деревовідходах,  роботу місцевої влади, що сприяє розвитку цього виду здобування енергетики. “Якщо звернути увагу на те, що в Норвегії 80% електроенергії виробляється за рахунок води, то можна зрозуміти, чому електроенергія в Норвегії є найдешевша, і головне, що вироблення енергії ніяк не шкодить довкіллю. Цим шляхом повинна йти Україна, відходячи від принципів традиційного вироблення енергії, а саме з використанням вуглеводів, нафти, вугілля і особливо атомної енергетики, та поступово збільшувати частку відновлювальної енергії – біоенергії, чи енергії за рахунок спалювання біомаси чи енергії добування газу із відходів сільгосппродукції”, – наголосив народний депутат.

Сонце, сміття та біопаливо

За словами, нардепа, інший проект, який теж підходить Україні, – це використання сонячної енергії та розвиток гідроенергетики, що  є в программі, затверджений Верховною Радою та Кабінетом Міністрів щодо відновлення старих електростанцій на малих річках, особливо Дністровського басейну. “Відвідавши філіал норвезького університету, що займається дослідженням біоенергії, наша делегація домовилася про тісну співпрацю з представниками Міністерства закордонних справ Норвегії й представниками обласної та районної влади. В результаті планується поїздка делегації Норвегії з метою інвестування коштів у розвиток відповідного центру біоенергетики у м. Борщеві мого округу на Тернопільщині на початку квітня цього року“, – сказав Барна.

Засідання круглого столу робочої групи із України та представників Норвегії стосувалося тісної співпраці у сфері запровадження національної та регіональної економічної енергополітики, зокрема, на території України та взаємним обміном досвіду в соціальних, економічних та екологічних напрямках. Поряд з тим були й певні диспути щодо розвитку інших напрямків отримання енергії.

Зокрема, нардеп наголосив, що для України зараз досить актуальна проблема зі сміттям та його переробкою, тому впровадження енергетичних комплексів, які дають змогу переробляти сміття в енергію буде дуже корисним для України. В другому спірному питанні сторони погодилися із аргуметами Олега Барни, лобіюючи можливість виготовлення в Україні біопалива на базі ріпаку, на що пан Олег заперечив: “Землю потрібно використовувати за основним призначенням – вирощування хліба, продуктів харчування, а не сировину для палива. А тому на цінних українських землях має вирощуватися високоякісна пшениця, яку як й інші сільгосппродукти ми можемо продавати досить дорого, і на ці кошти купляти значно більше автомобільного палива, тим паче, що ріпак як культура дуже виснажує землю”, – сказав депутат.

“В даній ситуації ці біоенергетичні програми будуть дуже малоефективні, якщо враховувати той момент, що в Україні на одиницю валової продукції затрачається поверх 18 разів більше енергії, ніж, наприклад, в Німеччині, і для того, щоб забезпечити потреби України в енергетиці у нинішніх розмірах, то нам не вистачить не те що відходів, а й усіх лісів, якщо їх спалити. Тому першочергово нам потрібно розробити спільну програму, взяти досвід в передових країн Європи, зокрема, в Норвегії в питаннях державної програми тотального енергозбереження, як у виробництві, так і в комунальній сфері. Оглядаючи будинки, помітили, що їх стіни набагато тонші від наших, набагато дешевші, але в той же час гарно утримують тепло в холодні полярні зими екологічні склопакети на дерев’яній основі на відміну від пластикових, що практикують у нас”, – розповів народний депутат Олег Барна.

Іран стає ближчим

І ще одна знакова подія відбулася за участю Олега Барни.

На запрошення посла Ісламської Республіки Іран в Україні Мохаммада Бехешті-Монфареда він взяв участь у відкритті першого рейсу іранських авіаліній Mahan Air в аеропорту «Бориспіль».

“Вперше за довгі роки в Україні відкрили новий рейс між Україною та Ісламською Республікою Іран. Те, чого ми добивалися з самого початку в Антикорупційному комітеті більше ніж півроку тому щодо демонополізації авіаперевезень, зараз фактично втілюється в життя, і ми побачили, що з’являються нові авіаперевізники. Це дасть змогу підвищити конкуренцію, за рахунок чого знизиться вартість на пасажирські авіаперевезення. Це піде на користь не лише людям, а й на користь розвитку інфраструктури, економічних, бізнесових і суспільних відносин між нашими краями та народами”, – сказав Олег Барна. Він зазначив, що співпраця з Республікою Іран зараз дуже актуальна, особливо в рамках постачання енергоресурсів. “Враховуючи ситуацію, яка склалася у відносинах з Росією, ми повинні направити зараз свій вектор відносин на країни Близького Сходу, які дружньо ставляться до України, і з котрими ми можемо компенсувати ті економічні важелі, які втратили з Росією. Для України зараз є важливим питання забезпечення енергоресурсами (нафтопродуктами, які набагато кращої якості, аніж російські). А натомість в Республіку Іран ми можемо постачати технології, прилади, машини, важку техніку, що сприятиме розвитку взаємних відносин, створенню нових робочих місць в Україні», розповів нардеп.

Орест Сарматський

Фото – «Золота Пектораль»

Вибір читачів за тиждень

Відео