«Закон про люстрацію не працює, бо його саботує влада» - Аґнєшка П’ясецка

«Люстрація: чому це потрібно?» - відповідь на це запитання шукали у Тернополі сьогодні, 23 березня.

Допомагали у цьому тернополянам представники Фундації «Відкритий Діалог». Вони ініціювали у нашому місті семінар, розповіли активістам про законодавчі механізми очищення влади, а також про проблеми люстрації і участь громадян у цьому процесі.

«Закон відкриває шляхи для корупції»

Фундація «Відкритий Діалог» прагне об’єднати експертів і місцевих лідерів, щоб створити спільний фронт підтримки люстрації у регіонах і підвищити обізнаність суспільства щодо механізмів люстрації. Оскільки цей процес в Україні загалом і на Тернопіллі зокрема відверто гальмують, темою семінару зацікавилися місцеві громадські діячі і представники ЗМІ (про те, як люстрація відбувається у Тернополі, «Терен» докладно писав ТУТприм.). Вони уважно вислухали думки експерта із питань люстрації і судової реформи ГС «Фундація «Відкритий Діалог» Аґнєшку П’ясецку.

- В Україні люстрація є децентралізованим процесом, що породжує чимало труднощів і, на жаль, відкриває шляхи для корупції, - каже вона. - Закон України «Про очищення влади», попри усі свої помилки, не працює лише тому, що немає політичної волі керівництва держави і відчувається шалений опір системи.

На її думку, впливати на процес люстрації повинні представники громадянського суспільства. І найефективнішим способом є поєднання діяльності в юридичній площині, тобто подання офіційних запитів і звернень, а також - в інформаційній. Йдеться про активну інформаційну кампанію у ЗМІ, наголошує фахівець.

- Опирається люстрації в Україні саме влада, - додає Аґнєшка П’ясецка. - Вона всіма можливими способами саботує виконання Закону. Тому під люстраційну перевірку спочатку підпадало 700 000 чиновників, а звільнити повинні не більше 5 500 осіб. Як може люструвати своїх колег і друзів працівник відділу кадрів?

«Не думайте, що Україна – унікальна»

Тернополяни жваво підтримали дискусію. Особливо наголошували на статусі учасника АТО, який надав можливість уникнути люстрації багатьом правоохоронцям. На думку активістів, така норма у Законі «Про очищення влади» відкрила шляхи для зловживань.

- Не думайте, що Україна – унікальна, - продовжує гостя. - Досвід проведення люстрації у Республіці Польща – також непростий. Більше того, після зміни політичних еліт у Польщі процес люстрації опинився під загрозою зриву.

Натомість недоліки Закону України «Про відновлення довіри до судової влади», на  думку Аґнєшки П’ясецкої, спричинені, зокрема, тим, що цей документ приймали нашвидкуруч і у законотворців не було єдності щодо основних положень.

- Тимчасова спеціальна комісія із перевірки суддів (ТСК) працювала дуже ефективно, незважаючи на відсутність будь-якої інституційної підтримки, саботаж процесу очищення судової влади, а також рекомендаційний характер висновків і відсутність заробітної плати для членів комісії, - додає Аґнєшка П’ясецка. – До речі, майбутнє ТСК є невизначеним.

Цікаво, за час роботи ТСК до неї надійшло майже 2200 заяв від громадян і громадських організацій зі скаргами на роботу суддів в Україні. 303 заяви виявилися придатними до розгляду Комісією. За 41 висновком були відкриті дисциплінарні провадження. Проте органи державної влади не були зацікавлені в роботі ТСК і різними способами саботували її діяльність. Зокрема, у Верховній Раді майже 10 місяців не призначали 5 членів ТСК (загальна кількість членів – 15), щоб не було кворуму.

Тернополяни, які взяли участь у семінарі, заявили про своє бажання активно долучатися до процесів очищення влади. Йшлося і про те, що подібні семінари потрібно проводити якомога частіше, адже активістам часто не вистачає знань і практичних навичок у сфері контролю та нагляду за діяльністю представників влади.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Довідка. Із підготовленими Фундацією «Відкритий Діалог» матеріалами щодо процесу люстрації в Україні можна ознайомитися за такими посиланнями:
- Інформаційно-аналітична брошура «Люстрація: чому це необхідно»;
- Інформаційний буклет «Очищення влади: питання та відповіді»;
- Інформаційний постер «Перш ніж зробити революцію. Порадник щодо того, як можна допомогти державі очиститися від корупції та запровадити справедливе судочинство».

Вибір читачів за тиждень

Відео