Тернополяни роблять флюорографію у центрі міста

Два автомобілі із цифровими флюорографами обслуговують тернополян на Театральному майдані. Традиційну профілактичну акцію проводять у місті 24 березня до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом.

В області – найнижчий рівень смертності хворих на туберкульоз в Україні. Це захворювання протягом останніх років пішло на спад, повідомляють у Тернопільському обласному протитуберкульозному диспансері.

- У 2015 році хворих на туберкульоз на обліку було 409, у 2014 – 500 осіб, - говорить завідувач диспансерно-поліклінічного відділу Надія Пелехат. – Відсоток смертності на 100 тисяч осіб у 2015 році становить 7,2 у порівнянні з 8,3 у минулому році. Ми рекомендуємо щорічно проходити флюорографічне обстеження органів грудної клітки. Окрім того, аби не захворіти туберкульозом, варто вакцинуватися, повноцінно харчуватися, не мати шкідливих звичок та вести здоровий спосіб життя.

Організатори заходу - представники департаменту охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації,  відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради, КУТОР «Тернопільський обласний протитуберкульозний диспансер», КУТОР «Центр здоров’я» та студенти-волонтери Тернопiльського державного медичного університету ім. I.Я. Горбачeвського. Вони консультують на місці тернополян на рахунок усіх питань щодо профілактики захворювання.

- Я стояла сьогодні в черзі недовго, - каже тернополянка Галина Паращак. – Оперативно пройшла флюорографію і одразу отримала результати. Одночасно у двох машинах приймають п’ятеро людей. Дуже зручно скористатись нагодою обстежитись у центрі міста.

Катерина БОЙКО

Фото, відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео