Ян Томбінські розповів Тернопільщині про те, яку Україну чекають в Євросоюзі

У Тернополі відбулося засідання дискусійного клубу від Представництва ЄС в Україні.

                         «Хочемо бачити Україною сильною»

Тема сьогоднішнього засідання дискусійного клубу у Тернополі - «Практичні аспекти європейської інтеграції України та відносин між Україною та ЄС: бізнес-діяльність, проекти місцевого розвитку, зустрічі з партнерами по ЄС, історії успіху». Дискусія відбулася у рамках проекту «ЄС: вибір української молоді».

- Європейський Союз хоче, аби Україна була якомога сильнішою, - цю тезу висловив, звертаючись до учасників зустрічі, Ян Томбінські.  - Ми хочемо бачити Україну, де людина має право вибору, індивідуального розвитку, де є суспільство із захистом прав різних національних груп. Бо європейський вибір – це захист прав людини у широкому розумінні цього слова, - вважає дипломат.

- Треба знайти у собі сили, аби зробити те, що потрібно досягнути. Українці свій вибір вже зробили давно. Але Україну треба модернізувати. Знайти шлях модернізації. А він є. Це той шлях, який пройшли інші країни. Тільки використавши їхній досвід, можна досягнути успіху. А це – демократичні основи, вільний ринок, захист прав людини, подолання корупції, яка є зневагою до людей, - переконаний Ян Томбінські. 

               «Війна – не перешкода для безвізового режиму» 

Голова Представництва ЄС в Україні  Ян Томбінські вважає, що бойові дії на Сході України не є перешкодою для зняття безвізового режиму.

- Війна – не є перешкодою для запровадження безвізового режиму для України. Перешкода  в іншому - у несвоєчасному виконанні українським парламентом та урядом того, що вони брали на себе, як певний обов’язок під час процедури запровадження безвізового режиму. Адже цей процес почався ще у 2010 році. Стільки часу було втрачено дарма. А Молдова, Грузія за цей час зробила багато. І не треба казати на «специфічні умови». Так кажуть тоді, коли не хочуть щось зробити, - сказав Ян Томбінські.

   За його словами, зараз європейські уряди не сумніваються у тому,  що Україна не буде виконувати свої зобов’язання. І Євросоюз дотримуватиметься своїх зобов’язань, які стосуються безвізового режиму. Усе залежить тільки від України.

   Коментуючи можливі наслідки референдуму у Нідерландах про затвердження Угоди про асоціацію між Європейським Союзом та Україною,  дипломат сказав, що цей референдум має консультативний характер.

-  Референдум, що пройде в Нідерландах 6 квітня 2016 року має консультативний та коригувальний характер. Він визнається дійсним, коли явка перевищує 30 % від загальної кількості виборців, з яких більше половини визначає результат. Остаточне ж рішення прийматиме нідерландський парламент. 28 країн вже пройшли всі ратифікаційні процедури щодо входження України в Асоціації. Процес входження України у Європу не зупинити, - сказав Ян Томбінські.

        «Україні треба активніше презентувати себе у світі»   

На думку голови Представництва ЄС в Україні  Яна Томбінські, зараз Україні треба якомога більше презентувати себе серед міжнародної спільноти, в тому числі й на неурядовому рівні. Україна повинна презентувати себе як потужна держава

із значним економічним, науковим, інтелектуальним потенціалом, держава, яка робить важливий внесок у європейську безпеку.

З цією тезою погоджується Тарас Демкура, віце-президент Міжнародної торгової палати ICC Ukraine, керівник Тернопільського представництва ICC Ukraine.

- Головне для кожного з нас – робити максимум там, де ти є, що ти вмієш. Лозунг мого життя – під лежачий камінь вода не тече. Я ніколи не чекав, що мені хтось має допомогти. Кажуть, криза в Україні, ні, криза у головах. Інвестувати потрібно в себе, у свої  знання, інтелект, бути, як кажуть в «тренді», особливо зараз, у час новітніх технологій. Нам потрібно, як правильно сказав пан посол, використовувати всесвітні українські інституції. От я повернувся з Аргентини, спілкувався із представниками діаспори, Світового конгресу українців. Треба з ними комунікувати, налагоджувати стосунки. Запросили їх на Міжнародний інвестиційний форум, який відбудеться у травні в Тернополі та у Збаразькому замку. Активну участь у цьому форумі братиме й наше регіональне представництво Міжнародної торгової палати, куди входить понад 130 країн світу. Це дуже зручний майданчик для налагодження співпраці на міждержавному рівні. І от в Аргентині ми проведи  презентацію потенціалу України, Тернопільської області. А тут, на Тернопільщині планується створити регіональний центр підтримки підприємництва, це буде майданчик для спілкування та прийняття цікавих рішень щодо ділової активності краю. Тобто, йдеться про те, що ми не повинні йти у Європу з протягнутою рукою, а маємо показати європейській спільноті, що ми є високоінтелектуальна нація. Але, на жаль, у нас спостерігається велика інертність бізнесових, ділових кіл. Треба разом формувати Україну, нову молоду еліту, яка гідно презентуватиме нашу державу в Європі і світі, - сказав Тарас Демкура.

    Учасники дискусійного клубу поділилися думками щодо прогресу європейської інтеграції на регіональному рівні. Вони відзначали кращі практики, а також роль різних груп інтересів (бізнес, молоді люди, освітяни) у здійсненні європейської інтеграції. Перед присутніми також виступив Олександр Бураковський, голова громадської спілки «Рада бізнесу Тернопілля», Ірина Жигунова, голова Тернопільського обласного благодійного фонду «Вікно життя»,  представники громадськості, студенти.

 Орест САРМАТСЬКИЙ

Фото автора 

Вибір читачів за тиждень

Відео