Агро-новини 25 березня

Новини аграрного сектору.

  Молдова остерігається української продукції

Молдавські фермери просять уряд захистити ринок від українського продовольства, яке хлинуло в республіку після заборони на експорт до Росії. Про це зазначив голова асоціації «Уніагропротект» Олександр Слусар, який вважає, що вимоги аграріїв не суперечать положенням СОТ та угодам у галузі торгівлі в СНД, повідомляє Зерно Он-Лайн.

«Введені Росією обмеження щодо української сільськогосподарської продукції призвели до того, що виробники сусідньої країни (України) стали активно освоювати наш ринок. З розмов з представниками вітчизняних підприємств по переробці м'яса і молока я зрозумів, що вони вже зазнають серйозних труднощів», — сказав експерт.

За його словами, молдавські виробники не в змозі конкурувати з українськими, які обтяжені меншими податками і витратами на корми для тварин і енергоресурси.

«В Україні продукція виходить дешевшою, тому є величезний ризик, що ряд наших підприємств не витримають конкуренції і закриються, а їх працівники поповнять ряди мігрантів. Наші міністри повинні вирішити, для кого вони стануть «хорошими хлопцями», — для своїх українських колег або для вітчизняних виробників», — сказав Олександр Слусар.

Він також повідомив, що, переживаючи кризу, аграрії можуть відновити акції протесту.

Масові демонстрації фермерів пройшли тут у 2014 році, коли влада Молдови підписала угоду про асоціацію з Євросоюзом, що включає також договір про вільну торгівлю. Через це місцеві аграрії втратили право на безмитні поставки продукції в Росію, яка була для них основним ринком збуту. Становище погіршилося також через те, що молдавські фермери не змогли переорієнтувати поставки на ЄС, де більш висока конкуренція.

ЄБРР профінансував 355 українських проектів

Загальний обсяг інвестицій Європейського банку реконструкції і розвитку склав €11,8 млрд. Про це заявив директор Європейського банку реконструкції і розвитку в Україні Шевкі Аджунер, повідомляє FinClub.

«На січень 2016 року загальний обсяг інвестицій склав €11,8 млрд, було профінансовано 355 проектів. У кожен з останніх 4 років було проінвестовано за €1 млрд», — зазначив Шевкі Аджунер.

Україна перейматиме ізраїльський досвід розвитку АПК 

Співпраця з ізраїльською стороною в сфері інноваційного розвитку сільського господарства є важливою для України. На цьому наголосив міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко під час зустрічі з заступником керівника Ізраїльського агентства з розвитку міжнародного співробітництва (МАШАВ) Іланом Флюссом, повідомляє прес-служба Мінагропроду.

«Сьогодні науково-дослідні установи України готові до започаткування співпраці за цілою низкою напрямів. Зокрема, і зі створення консалтингового центру за участю МАШАВ та Інституту тваринництва НААН для навчання фахівців технологіям утримання і годівлі високопродуктивних тварин, апробація в умовах Ізраїлю різних порід тварин», — говорить він.

Крім того, за словами міністра, співпраця торкнеться і сфери навчання і стажування фахівців з аграрної економіки з питань ведення сільського господарства, формування ринкової інфраструктури, а також проведення спільних наукових конференцій із залученням наукових установ і вищих навчальних закладів.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео