Художник з Тернополя показав у Луцьку «вуджені» картини

   У Луцьку відкрилась виставка тернопільського художника Володимира Чорнобая

  Назва проекту – «Органічні структури». Митець із ним упродовж чотирьох років мандрував Європою. Картини Володимира

Чорнобая побували у Польщі, Німеччині, Голландії, багатьох обласних центрах України. А ось тепер настала черга і Луцька.

- Сама ж ідея створення такої виставки виникла цілком спонтанно. Свого часу я побачив, як вудять м'ясо і як після цього процесу виглядають шматки тканини, в яку воно загорталось. І я вам скажу, дуже здивувався отим орнаментам, переплетінню ліній, плям. Залишив ті шматки сушитися і десь через рік визріла ідея концепції майбутнього проекту, - каже митець.

    Цікаво, що художник у своїх виставках ніколи не використовує тканини, в які, власне, загортали м’ясо. Він різними способами переносить їх на інше полотно, шовк чи ватман, потім додає деякі елементи і аж після цього виставляє роботу на огляд.

-У мене вже зібрано десь більше півсотні таких робіт, де є створені природою різноманітні візерунки. Просто, мені залишалось дещо у них підправити і все. Свої роботи я назвав «органічними», бо вони і є «живими», створені від дотику живої природи. Така назва уособлює все, що нас оточує, живий світ природи, показує нерозривний зв'язок органічного середовища, в якому ми живемо. Уважно гляньте на ці полотна і ви побачите лінії, які аж бринять від напруги, вони - як натягнуті струни, це цілий світ, у який можна поринути, мандрувати і уявно доповнювати. Мені здається, що кожен митець відтворює своє оточення, тому що таким чином віддзеркалює світ, в якому живе, на який, до певної міри, впливає і який водночас впливає і на самого митця. Я просто хотів вбудовувати свій власний світ у структуру малюнку. У ньому відтворено три стихії – вогонь або ж дим, повітря - кіптява та органіка – це м’ясо, природа, - каже художник-модерніст.  

Довідка «ТЕРЕНУ». Володимир Чорнобай народився17 березня 1954 року у Тернополі. Закінчив Львівське училище прикладного і ужиткового мистецтва імені І.Труша та Львівський Інститут Прикладного та Ужиткового мистецтва. Член Національної Спілки Художників України.

Серед нагород: Золота нагорода Першої виставки модернового мистецтва, Тернопіль 1996 рік, срібна медаль «Labor omnia vincit» Познань, Польща2009. Лауреат обласної премії імені Михайла Бойчука 2002 року. З 1992 року провів понад тридцять персональних виставок в Україні, Польщі, Німеччині.

Орест Сарматський

Фото надані Володимиром Чорнобаєм

Вибір читачів за тиждень

Відео