Пам’ятник «Небесній сотні» Тернополю подарують до Дня Незалежності (фото)

Пам’ятник «Небесній сотні» у Тернополі може постати вже у серпні. Роботи із оновлення площі Героїв Євромайдану наразі тривають. Поки що її «прикрашає» конструкція із металевої арматури (див. фото – прим.).

Нагадаємо, майдан Мистецтв перейменували на прохання громади. Саме городяни вирішили, що там – найкраще місце для пам’ятника Героям «Небесної сотні». Відкрили площу Героїв Євромайдану 24 лютого 2014 р. Тоді священнослужителі провели панахиду, а кілька тисяч тернополян створили зі свічок хрест пам’яті Героїв (див. фото – прим.).

- Ту ділянку не ремонтували понад 30 років, - каже міський голова Сергій Надал. – Із одного боку там були торгові місця, поруч – занедбана територія. Тому й ухвалили рішення перед встановленням пам’ятника реконструювати площу. Адже її вигляд не був гідним тих імен, яких ми хотіли вшанувати меморіалом.

Архітектори розробили концепцію, за якою у комплексі врахували ремонт комунікацій, реконструкцію дороги і встановлення самого пам’ятника. За проектно-кошторисною документацією, на його будівництво необхідно 2 мільйони 441 тисяч 559 гривень («Терен» про це писав ТУТприм.).

- Уже повністю змонтували і облаштували фундамент, основу пам’ятника. На це витратили позабюджетні кошти, - продовжує пан Надал. – Уже є основа для «підсвітки». Оскільки тернополяни не були надто активними у зборі коштів для будівництва цього пам’ятника, ми заклали 2 мільйони гривень у бюджет міста. Пам’ятник буде збудований і завершений у цьому році. В ідеалі ми хочемо встигнути до Дня Незалежності.   

За словами Сергія Надала, у 2016-му тернополяни отримають і повністю оновлену площу. У міській раді сподіваються, що після реконструкції це місце стане для тернополян одним із улюблених. Адже там планують облаштувати відпочинкові зони, встановити лавочки і навіть фонтани.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео