Наївна Тернопільщина думає, що збирає кришечки на протези бійцям АТО

Рух із збирання пластмасових кришечок нібито «на протези воїнам АТО» поступово охоплює Тернопільську область.

                     «Добро жменями», але для кого?

Команда «Молодіжного Порталу» та «Еко руху Бучача» розпочала роботу над проектом за назвою «Добро жменями» або «Збирай кришечки на протези для воїнів» ще в грудні минулого року, повідомляють «Бучацькі новини». Цей проект нібито спрямований на те, щоб допомогти постраждалим солдатам повернутися до повноцінного життя, адже за переробку пластику будуть вилучені кошти, необхідні для придбання протеза.

Ініціатори акції стверджують, щоб купити один протез руки, необхідно назбирати приблизно 500 тис. кришечок, а на протез ноги – 800 тис. Є навіть домовленість з «Волонтерським центром» в Бучачі, що зібрані кришечки будуть передані їм, а вони в свою чергу передадуть їх у Київ. «Таким чином можна сміливо сказати, що це загальноміський проект заради спільної доброї справи. У місті було встановлено великий контейнер, призначений для збору кришечок. Через 3 місяці він вже був заповнений кришечками. Їх зважили, вага складала 12, 66 кг. Приблизно нараховано біля 6000 кришечок», тішаться у Бучачі. Згодом молоддю були виготовлені коробки для збирання кришечок. Їх встановили у навчальних закладах міста.

Справа нібито і благодійна, але мало хто задумується, чи зібрані з таким ентузіазмом тисячі кришечок підуть саме на протези, а не кудись інакше.

                    Кришечок треба багато, ну дуже багато

Акція збору кришечок «Добро жменями» шириться населеними пунктами України. Про це все частіше говорять телеканали, інтернет-видання. І всюди тільки й кажуть, що треба якомога більше зібрати кришечок на таку благородну справу. Але чи хтось задумується над тим, хто конкретно і де перероблятиме зібрану сировину? Інформації про це ви не знайдете. Та й експерти-протезисти сумніваються, що з кришок вдасться зробити щось для протезу, а сам протез — то й поготів. Наприклад, на Тернопільському казенному експериментальному протезно-ортопедичному підприємстві, де протезують інвалідів-учасників АТО, не могли чітко відповісти, скільки конкретно кришечок для виготовлення протезу треба зібрати. Бо на такі «запчастини» для людини йдуть не кришечки, а спеціальні матеріали. Додам, дороговартісні матеріали. Наприклад, ціна протезів, залежно від призначення та функціональності, коливається у межах від 15 — 20 тисяч до сотень тисяч гривень. І з кришечок, вважають спеціалісти, навряд чи хтось буде робити протези.

                Збирайте, принаймні, допоможете природі

    Запитаєте, так як же діяти? Тут кожен сам повинен зробити вибір. Принаймні, збираючи кришечки і концентруючи їх в одному місці, ви таким чином сприяєте оздоровленню навколишнього середовища. До речі, варто дослухатися і до роз’яснень Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції. Там кажуть, що в Україні всі бійці, які під час бойових дій втратили кінцівки, протезуються БЕЗКОШТОВНО на гроші, які виділяються державою. Тобто, протезування постраждалих учасників АТО фінансується державою. І ще, протези зі сміття, як дехто рекламує цю акцію, не виготовляють, так як протез - це високотехнологічний сучасний пристрій, а збираючи пластикові кришечки, громадяни просто допомагають переробним підприємствам безкоштовно отримувати сировину. Разом з тим, є і скептичні відгуки щодо благодійно-екологічної ініціативи.

«Одна кришечка важить близько трьох грамів. Щоб назбирати на один протез, потрібна, за словами засновника фонду «ОВЕС» Тетяни Руденко, не менш як тонна кришечок. Наприклад, зібрали понад тону, виручили менш як 10 тисяч гривень, але на протез цієї суми не вистачає. Раніше на прес-конференції організатори акції повідомляли, що протези коштують не одну тисячу євро. Тобто і двох тонн сировини на покупку протеза, швидше за все, не вистачить», – пише онлайн-видання «Точно».

   Та попри цілком справедливий скепсис щодо реальності допомоги із протезуванням, очевидним лишається позитивна екологічна складова цієї ініціативи. І тут не посперечаєшся. Так що, коли почуєте, що з першого квітня розпочинається акція зі збору скляних пляшок для створення сучасної оптики, потрібної у зоні АТО, трішки задумайтеся, чи не стоїть за цими «благородними» намірами хтось із сусіднього пункту прийому склотари чи напівлегального цеху із переробки скла…

Орест САРМАТСЬКИЙ

Фото – «Бучацькі новини», відкриті джерела

Вибір читачів за тиждень

Відео