Які пільги з податку на нерухоме майно за 2015 рік передбачено для жителів міста Тернополя?

Податковим кодексом передбачено, що пільги для нарахування податку на нерухоме майно на 2015 рік встановлювались органами місцевого самоврядування.

Так, Тернопільською міською радою на 2015 рік було передбачено, що база оподаткування об’єкта (об'єктів) житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи платника податку, зменшується:

– для квартир незалежно від їх кількості – на 70 м кв;

– для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 м кв;

– для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири та житлового будинку), – на 180 м кв.

Таке зменшення надається один раз за календарний рік.

Звертаємо вашу увагу, що зменшення не стосується об'єктів нежитлової нерухомості. Сільські, селищні, міські ради можуть збільшувати граничну межу житлової нерухомості, на яку зменшується база оподаткування. Окрім цього, відповідно до наведеної вище норми, не можна застосовувати пільги щодо житлової нерухомості, яка перебуває у власності юридичної особи.

Слід також зазначити, що якщо фізична особа є засновником юридичної особи то вона не може застосувати пільгу зі сплати податку на нерухоме майно, до об'єкта житлової нерухомості, за адресою якого зареєстрована ця юридична особа. Не можна застосувати пільгу й до житла, яке здається в оренду. Якщо фізична особа протягом кількох місяців звітного року здавала об'єкт житлової нерухомості в оренду, пільга зі сплати податку на такий об'єкт не застосовується починаючи з того місяця, в якому фактично об'єкт було здано в оренду, та до кінця місяця, в якому його оренду припинено.

Детальніші консультації стосовно даного питання можна отримати у Центрі обслуговування платників (ЦОП) за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10. Тернопільська ОДПІ також нагадує, що з 1 січня 2016 року розпочалась кампанія декларування доходів громадянами за 2015 рік. Консультації, тренінги, надання практичної допомоги у ЦОПі, телефони для довідок: 43-46-10, 43-46-46.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Вибір читачів за тиждень

Відео