Агро-новини 31 березня

Новини аграрного сектору

На Львівщині ціна оренди землі зросла до 165,8 тис. грн.

На земельному аукціоні, що відбувся днями в Львові, розмір річної оренди земельної ділянки зріс з 39,6 до 165,8 тис. грн. Про це зазначили в Головному управлінні Держгеокадастру у Львівській області, повідомляє прес-служба Львівської ОДА.

Переможець земельного аукціону сплачуватиме ці кошти щорічно до бюджету Вишнянської сільради Городоцького району за оренду 33,9 га. Термін оренди — 7 років.

- Цей аукціон став найсильнішим з проведених цього року, адже за право оренди змагалось багато учасників, що сприяло здоровій конкуренції та зростанню ціни права на оренду в чотири рази. Також спостерігаємо встановлення ринкових цін на оренду с/г земель, нормалізацію ринкового процесу формування ціни оренди. За результатами земельних аукціонів проводимо аналіз розташування земель, які б зацікавили потенційних інвесторів та включаємо їх до переліку для продажу права оренди в подальшому, — зауважив начальник Головного управління Держгеокадастру в Львівській області Андрій Кавецький.

Загалом, цього року, на земельних аукціонах, організованих працівниками Держгеокадастру Львівщини, продано право оренди 28 земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності (за межами населених пунктів), загальною площею 582 га, вартістю — 1,6 млн. грн. (стартовий розмір орендної плати становив — 1,1 млн. грн.).

Нідерланди підтримують розвиток українського фермерства — Павленко

Українські та голландські аграрії можуть брати участь в спільних проектах в галузі сільського господарства. На цьому наголосив міністр Міністерства аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко, повідомляє прес-служба Мінагропроду.

- Існує декілька можливих напрямів співпраці між Україною та Нідерландами. Зокрема, це навчання і експертна підтримка в створенні правової бази для державно-приватного партнерства в сільськогосподарському секторі, підтримка фермерів, сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів в сфері розробки і впровадження енергозберігаючих технологій, та надання допомоги дрібним фермерам і кооперативним об'єднанням у впровадженні екологічних технологій, — зазначив він.

Наразі, за словами міністра, існує декілька спільних проектів.

В рамках програми європейського партнерства МАТRA за підтримки нідерландських експертів заплановано реалізацію проекту BELIEVE. Його основна мета — забезпечити участь громад у впровадженні Державної стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій на період до 2020 року шляхом розробки місцевих планів розвитку сільських територій та моніторингу розробки необхідних для реалізації цих планів та законодавства державних програм.

Аграріям залишать 50% ПДВ?

Державна фіскальна служба пропонує залишити аграріям 50% ПДВ, повідомляє «УНІАН».

Найбільш адекватним варіантом розподілу податку на додану вартість для агропідприємств є пропорція, коли 50% податку залишається в аграріїв, 50% — направляється у бюджет, заявив голова Державної фіскальної служби Роман Насиров.

- ДФС вважає, що у рамках змін, які відбулися, правильним було б зробити варіант 50 на 50 для всіх. Це те ж саме субсидування галузі через механізм спецрежиму. Коли вирішили розбити ставку на три, це спровокувало конфліктну ситуацію, можливість для маніпуляцій, труднощі адміністрування, — сказав він.

Голова ДФС зазначив, що у такому разі втрати для бюджету за рік складуть близько 7 млрд. грн.

- Але з тим перевиконанням, яке у нас є на сьогодні, це можна буде покрити, — зазначив він.

За словами Романа Насирова, такий варіант спецрежиму з ПДВ для аграріїв не виправдав очікувань.

- Було розраховано, що аграрний сектор після відходу спецрежиму додасть близько 1 млрд. грн. у місяць по сплаті ПДВ. Але у січні ми бачили 100 млн. грн., у лютому — 150 млн. грн., у березні — 400 млн. грн., — сказав він.

Огляд підготував Орест Сарматський

 

Вибір читачів за тиждень

Відео