Ліля Проць: «Культуру здоров’я потрібно виховувати з дитинства, адже це – запорука майбутнього»

Відома тернопільська спортсменка, чемпіонка світу з пауерліфтингу, громадська діячка і коуч – консультант зі  здорового способу життя Ліля Проць. Вона не лише досягла успіху у спорті і виховала не одного чемпіона, який прославив Тернопіль.

Ліля  робить надзвичайно багато для того, аби популяризувати спорт і здоровий спосіб життя у нашому місті. Руханка від Лілі Проць уже стала невід’ємною частиною тернопільських ранків, різноманітні спортивні заходи є улюбленими для школярів. Ця неймовірна тернополянка вміє навчити людей любити спорт і отримувати від нього не лише користь, а й задоволення, повідомляє «Наш день».

На прогулянку – з палицями

Зустрічаємося з Лілею у неділю вранці на острівку «Чайка». Тут вона проводить ранкову руханку для всіх охочих, а також навчає скандинавської ходьби.

– Я хотіла якось активізувати людей і заохотити їх до здорового способу життя, – розповідає Ліля. – Скандинавська ходьба – це якраз той вид рухової активності, який може об’єднати тернополян різного віку та не потребує особливих умов та підготовки.

Оздоровчі заняття щоразу зацікавлюють і збирають все більше охочих.

Пані Любомира приходить уже втретє. Каже, після вправ та ходіння з палицями почувається чудово.

– Я прочитала про тренування в Інтернеті і вирішила прийти, – розповідає жінка. – Про скандинавську ходьбу дізналася давно і дуже хотіла навчитися. Адже звичайне ходіння набридає, а ця техніка дуже цікава і значно корисніша. Взагалі усім нам потрібно більше рухатися. Адже рух – це життя.

– Скандинавська ходьба чудово розслаблює. Немає напруги ні в руках, ні в ногах, – додає Дана Когут. – Я би порівняла цю вправу з медитацією.

Заняття проходить весело. Перехожі зупиняються, розпитують, що це за ходіння з палицями, у чому його переваги. Ліля охоче відповідає на запитання і закликає спробувати.

Мама з дитям у рюкзаку-кенгуру, яка спостерігала за заняттям, пробує крокувати за скандинавською методикою. Зізнається, давно хотіла навчитися, тож вже наступного разу також прийде на заняття.

В майбутньому Ліля мріє перетворити острівець «Чайка» на справжній осередок здоров’я, де тернополяни будуть робити ранкову гімнастику, займатися на вуличних тренажерах та іншими видами рухової активності, а також спілкуватися, знайомитися і об’єднуватися завдяки цій корисній справі.

Адже не в усіх вистачає коштів на відвідини спортзалу, а для занять літніх людей там не завжди створені умови. Їм, зазвичай, більше потрібна лікувально-оздоровча гімнастика, а не тільки вправи на тренажерах. Тому такі оздоровчі групи, переконана Ліля, були б для них чудовим виходом із ситуації. Особливо, якщо вони з’являться в усіх парках міста.

Поміняла шашки на штангу

Спорт у житті Лілі Проць з’явився ще у 8-річному віці.

– Завдяки своїй однокласниці Наталі Зозуляк я записалася у шахово-шашковий клуб «Біла тура», – пригадує вона. – Ми виступали за команду школи, на чемпіонаті області, якось навіть їздили на змагання в Одесу. Також у мене були чудові вчителі фізкультури, які привили мені любов до спорту. Я була дуже активною дитиною, яка завжди хотіла чимось займатися.

У 20-річному віці Ліля спробувала себе у пауерліфтингу. Талант до цього виду спорту в ній розгледів заслужений тренер України Степан Онищук і запропонував змінити шашки на штангу.

– У той час, а це був 1994 рік, жінка-штангіст, жінка-борчиня були явищем поодиноким, – ділиться спогадами спортсменка. – Тому хотілося бути у числі перших. На початках присіла зі штангою вагою 70 кілограмів при своїх 52-х. Хлопці, які були в залі, не приховували здивування. Лише за три місяці тренувань виконала норматив майстра спорту України, а ще за чотири – стала майстром спорту України міжнародного класу. Через півроку на змаганнях норматив майстра спорту України перевиконала на 27,5 кілограма. Я зрозуміла, що це моє.

У 1998 році Ліля травмувалася. Відтоді вже менше виступала на помості. Однак невичерпна енергія спортсменки потребувала реалізації, хотілося зробити щось корисне для міста, поділитися своїми вміннями, знаннями. Разом з однодумцями організувала фізкультурно-спортивний клуб «СПОРТ – КЛАС». Самотужки зробили ремонт, а потім розпочали тренувати тут діток, щоб забрати їх з вулиці та привчити до здорового спосіб життя. Сьогодні «СПОРТ – КЛАС» став для відвідувачів не просто спортивним залом, де вони зміцнюють своє тіло. Це – улюблене місце, клуб за інтересами, справжня спільнота здоров’я, створена Лілею Проць.

Далі у нашому місті з’явилася руханка, змагання зі street workout, літня дитяча школа «Дивосвіт», акція «Секрет успіху». Відома спортсменка постійно працює над тим, аби зробити фізкультуру та спорт цікавими та модними серед людей різного віку і крок за кроком їй вдається це зробити.

– У нас немає культури здоров’я, – каже Ліля. – Ми говоримо про культуру поведінки, про етику. На жаль, мало часу приділяємо фізичній культурі. Завжди відкладаємо на потім заняття фізкультурою і занедбуємо своє тіло. А це – неправильно. Особливо для молодого покоління. Існує статистика, що у школу приходять 10% хворих дітей, а до 11 класу їх кількість зростає до 90%. Культуру здоров’я потрібно виховувати з дитинства, адже це запорука майбутнього.

У цьому спортсменка активно намагається переконати тернополян і її праця дає результати. Лілю, напевне, можна назвати хранителькою здоров’я тернополян. Адже вона чи не єдина з усіх відомих спортсменів міста провадить таку масштабну громадську діяльність і, що найважливіше, робить це безкоштовно.

Рецепт успіху від Лілі Проць

Завжди усміхнена і підтягнута, Ліля Проць вже з першого погляду викликає симпатію та захоплення. Розпитую, як же вона розпочинає свій день, щоб тримати себе у такій чудовій формі.

– Прокидаюся завжди в одній і тій же годині, – каже вона. – Приблизно о 7-7.30. Випиваю 400 мілілітрів дуже теплої води. Через 40 хвилин – сніданок. А далі йду на тренування або ж займаюся іншими справами, працюю над своїм розвитком та новими проектами.

Для того, щоб зробити щось у житті, здійснити свою мрію та досягти успіху, Ліля насамперед радить з’ясувати, чого ви хочете, для кого і дізнатися чи є щось схоже у Тернополі.

– Не потрібно боятися, що вам не вистачить місця. У нас є багато можливостей реалізувати себе, є ще багато вільних ніш, – запевняє чемпіонка. – Головне, віднайдіть якусь родзинку, щось неординарне та обов’язково спробуйте свої сили. Візьміть на себе відповідальність за своє життя, адже крім вас ніхто цього не зробить. Будьте зібрані та організовані і вірте в себе. Будуйте життя, про яке ви мрієте, і вам обов’язково все вдасться.

Ліля зізнається, що зупинятися на досягнутому не збирається і цього року планує реалізувати ще кілька цікавих проектів. А ще – вона чекає всіх охочих у неділю о 10 годині на ранкову руханку та тренування зі скандинавської ходьби і радо відповість на запитання за телефонами (097) 312 76 60, (050) 90 90 773.

Джерело: «Наш день».

 

Вибір читачів за тиждень

Відео