Агро-новини 2 квітня

Новини аграрного сектору.

Буряк побив усі цінові рекорди.

Овочі борщового набору за останній тиждень подорожчали на 7,2%, при цьому найбільше подорожчав буряк — на 40%, досягнувши максимуму за роки незалежності, повідомляє Robinzon.

«Плодоовочевий ринок України минулого тижня (18-25 березня 2016 р.) характеризувався загальним подорожчанням борщового набору на 7,2%. Найбільше зростання ціни у звітний період зафіксовано у сегменті буряка. Аналітики проекту повідомляли, що за тиждень продукція в українських господарствах подорожчала відразу на 40% і досягла рекордної цінової позначки за всю історію незалежної України», — повідомила прес-служба інформаційно-аналітичного проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» з посиланням на керівника проекту Тетяну Гетьман.

Згідно з повідомленням, минулого тижня ціни на капусту і картоплю в Україні зросли на 12% і 8% відповідно. При цьому ціни на моркву і цибулю не змінилися.

За словами Тетяни Гетьман, подорожчання овочів борщового набору — нормальне явище для сезонів з низьким виробництвом.

- Активізація торгівлі у сегменті овочів борщового набору у кінці березня-початку квітня — досить часте явище, особливо характерне для сезонів з невеликим обсягом власного виробництва. Збільшення попиту на овочі як правило супроводжується розширенням діапазону відпускних цін за рахунок подорожчання продукції високої якості і, крім того, часто є причиною початку масового імпорту овочів з ЄС і СНД , — додала Тетяна Гетьман.

Темпи підживлення озимих суттєво випереджають минулорічні.

УКАБ прогнозує, що урожай озимих становитиме 22,7 млн. т.

Спостерігається суттєве збільшення темпів підживлення озимих культур, пише прес-служба Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).

- На кінець березня мінеральні добрива були внесені на 92% площ, зайнятих під пшеницею, 94% — під житом, 96% —під ячменем. Такі темпи суттєво перевищують показники минулого року, — сказано у повідомленні.

Також додається, що станом на 31 березня були підживлені лише 86% площ під пшеницею, 82% під житом та 83% під ячменем.

- Вчасність внесення мінеральних добрив підвищує потенційну врожайність озимих культур. Тому за умови сприятливих погодних умов валовий збір вищезгаданих озимих, за прогнозами експертів УКАБ, очікуються на рівні 22,7 млн. т , — йдеться у повідомленні.

Учасників кооперативів забезпечать пальним за гуртовими цінами.

Селяни — учасники кооперативного руху не відчують на собі подорожчання нафтопродуктів та мінеральних добрив, запевнив президент корпорації «Сварог Вест Груп» Андрій Гордійчук на відкритті машинно-тракторної станції Першого національного аграрного кооперативу у селі Лотівка Хмельницької області.

Зокрема, відповів на питання щодо вартості цьогорічної посівної кампанії та можливого здорожчання продукції.

- Сьогодні скаржитися на здорожчання ресурсів не доводиться. Бо ми використовуємо тільки органічні добрива, щоб випускати якісну органічну продукції. Мінеральні добрива нам не потрібні, тому вилив цього фактора на собівартість продукції — мінімальна. А ціна на нафту впала. Кооператив, за рахунок поєднання процесу закупівлі та реалізації пального, забезпечить своїх членів бензином за цінами на рівні гуртових, а не за тими цінами, які ми бачимо на автозаправках, — зазначив Андрій Гордійчук.

Огляд підготував Орест САРМАТСЬКИЙ

Вибір читачів за тиждень

Відео