Агро-новини 3 квітня

Новини аграрного сектору.

Поточна посівна буде дорожчою на 20-30% за минулорічну — думка.

Затрати на гектар під час посівної кампанії 2016 збільшаться в середньому на 20-30% відносно минулого року. Про це в ексклюзивному коментарі Kurkul.com повідомила менеджер з маркетингу відділу кукурудзи і олійних культур ТОВ «КВС-УКРАЇНА» Вікторія Таран.

За її словами, останні тенденції світових цін на товарну продукцію змушують фермера рахувати кожну копійку.

«Звичайно, насіння – одна зі значних статей його витрат. Наприклад, при вирощуванні кукурудзи для закупівлі високоякісного насіннєвого матеріалу ця частка складає від 20-30%. Ця ціна, переважно, складається з генетичної складової (бренд та потенціал гібриду), вартості витрат на його виробництво та логістику, а також з кількості податків та мит, які нараховуються при його реалізації. У випадку імпортного насіння, звичайно, дві останні складові значно збільшуються», — говорить експерт.

Тому більшість іноземних компаній, а KWS – одна з перших, вибудовують довгострокову співпрацю наближення до українського споживача за рахунок локального виробництва.

Петро Порошенко підписав закон про земельні аукціони.

Президент України Петро Порошенко підписав законопроект №2279 від 03.03.2015 «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів». Як свідчить інформація на сайті Верховної Ради України, 31 березня закон повернуто з підписом від Президента, пише прес-служба народного депутата України Олега Кулініча.

Закон вносить зміни до статті 134 Земельного кодексу, скорочуючи кількість випадків, за яких державну та комунальну землю можна отримати в обробіток без аукціону.

Також закон скасовує можливість одержання в оренду державної і комунальної землі без аукціону державними та комунальними підприємствам та господарськими товариствами з часткою держави або територіальної громади понад 60%, адже ця норма також вела до зловживань у земельній сфері.

Крім того, закон вносить зміни і у порядок проведення земельних аукціонів. Законом витрати на проведення аукціону покладаються на організатора аукціону з наступним відшкодуванням їх переможцем аукціону, що дозволить не витрачати на це бюджетні кошти.

Доходи фермерів США врятує кукурудза?

Фермери Сполучених Штатів Америки мають намір розширити посівні площі під кукурудзою у новому сезоні, повідомляє «УкрАгроКонсалт».

Згідно з прогнозами експертів, ціни дозволять виробникам покрити змінні витрати, тобто витрати на насіння і добрива. Зібравши вищий урожай кукурудзи при сприятливих погодних умовах і заощадивши на всьому, фермери сподіваються покрити частину постійних витрат, серед яких оплата за оренду землі.

Стратегія дозволить їм компенсувати ціни на кукурудзу, що знижуються, і зріст яких не очікується під впливом збільшення пропозиції. Уперше з 1973 р. фермери розширять посівні площі під культурою, ціна якої знижується вже третій сезон поспіль.

МСГ США прогнозує, що збиток фермерських господарств складе у 2016 р 3% після 38% у 2015 р. і 27% у 2014 р. Готівкові надходження від виробництва кукурудзи у 2016 р. скоротяться на 1,7% у порівнянні з 2015 р. і складуть $46,4 млрд.

Офіційний прогноз посівної площі під кукурудзою у 2016 р. — 90 млн акрів, що на 2,2% вище попереднього року.

Огляд підготував Орест САРМАТСЬКИЙ

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео