Поляки агітували тернопільських аграріїв за експорт органічної продукції

Польські юристи провели серед аграріїв Тернопілля «лікбез» з питань переваг органічного вирощування продукції.

   Група юристів та спеціалістів сільського господарства Республіки Польща у режимі відеоконференції провела з керівниками сільськогосподарських підприємств краю тренінг «Як налагодити успішний експорт аграрної продукції та продуктів харчування. Конкурентні переваги органічного експорту».

   Аудиторія відеоспілкування була досить обширна. Це – начальники управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій, керівники  сільськогосподарських  підприємств області, районних органів та установ.

Фахівці консультаційного органу в органічній сфері «КьюС» із Києва розповіли, чому органічний експорт продукції досить цікавий і привабливий для виробників сільгосппродукції..

Серед іншого, йшлося про сертифікованих виробників органічної продукції для розвитку органічного ринку в Україні, формування широкого асортименту якісних місцевих продуктів харчування для повного задоволення попиту населення. Було зроблено акцент на

взаємопідтримці органічних виробників, створення позитивного іміджу сертифікованого органічного продукту, інформаційне донесення до споживача, що таке сертифікований органічний продукт. Окремий блок було присвячено заохочуванню та підтримці українських агровиробників щодо переходу до органічного землеробства, тваринництва, переробки та продажу якісних, органічних продуктів харчування, які відповідають вимогам законодавства ЄС щодо органічного виробництва.

Також йшлося про міжнародні ринки органічної продукції, попит та пропозицію, потенціал України як органічного постачальника, позиціонування і оцінку конкурентної здатності, ціноутворення, побудову внутрішньої та зовнішньої стратегії органічного підприємства.

Особливу увагу учасники відеоконференції присвятили юридичним аспектам експорту.  Фахівці юридичної фірми «YARLAN» (м. Київ) поінформували про особливості підготовки відповідних документів, договорів, схем ефективного експорту та розрахунків.

Було роз’яснено особливості експорту продукції сільського господарства в рамках міжнародних угод. Зокрема, йшлося про Угоду про асоціацію з ЄС, Угоду про вільну торгівлю між Україною та державами Європейської асоціації вільної торгівлі.

Долучилися до спілкування і фахівці юридичної фірми Brzezicki Gierszewski з Гданська. Вони на прикладі Польщі розповіли про ринок органічної продукції у своїй країні, про те, як українські підприємці можуть увійти на польський ринок. Фахівці зупинилися на правових аспектах: відкритті власної компанії в Польщі, експорті товарів з України до Польщі, організації співпраці з польськими підприємцями. Було розглянуто і податкові аспекти, вимоги експорту товарів органічної продукції з України до Польщі – надання сертифікатів, стандартів якості.

  «Такі семінари  дуже потрібні сьогодні, адже це не тільки теорія, а й практичні поради фахівців різних галузей. Думаю, що отримані знання обов`язково стануть у нагоді у щоденній роботі. А такі тренінги ми будемо проводити і надалі», - відзначив директор обласного департаменту агропромислового розвитку Віталій Луй.

Учасники дискусії зійшлися на тому, що сертифіковані за стандартами ЄС органічні продукти харчування - це здоров'я українців та збережене довкілля для наступних поколінь, тому це потрібно враховувати тернопільським аграріям, які вагаються, чи займатися їм вирощуванням органічної продукції.

 Орест САРМАТСЬКИЙ

 

Вибір читачів за тиждень

Відео