Розпочалося «полювання» на двоколісні транспортні засоби!

Велосипеди – це не тільки екологічний та зручний вид транспорту, а й улюблений об’єкт злочину для злодіїв. Вартує недешево, продати вигідно, а відшукати крадений двоколісник надзвичайно складно.

З приходом тепла все більше мешканців області пересідають на велосипеди, а злодії розпочинають полювання на двоколісники, повідомляє «Досьє 102».

Лише за минулу добу у Тернополі викрали чотири двоколісних транспортних засоби. Два велосипеда крадії викрали зі сходової клітки багатоповерхівки, ще два з підвалу будинку.

Постійно дбати про надійну охорону – єдиний вихід із ситуації і найбільш дієвий, – радять правоохоронці. Розшукати велосипед складно, бо злодії здебільшого не роз’їжджають на них містом, а відразу намагаються продати. Здебільшого через інтернет чи на ринку. Дешева ціна приваблює покупців і, на жаль, мало хто цікавиться, крадений транспорт чи ні. Крадії перед продажем можуть перефарбувати залізного “коня” так, що його вже й сам власник не впізнає.

Найперша і найдієвіша порада: ніколи не залишайте свій велосипед на сходових клітках чи сушарнях без нагляду, навіть, якщо ви замикаєте його хорошим велозамком. Саме звідти найчастіше викрадають транспорт.

Запам’ятайте, навіть на дуже товстий трос знайдуться гострі кусачки. Звичайні замки розрізаються і ламаються просто. Навіть недосвідчені крадії зможуть зняти його за лічені секунди. Дорожчі виводяться з ладу відмичками або ламаються ломами. Злодії знають – дорогий замок ставлять на дорогий велосипед, за який можна отримати хороші гроші. Тому будуть старатися впоратися з ним.

Тому краще не виставляти двоколісник на показ усім. Зловмисники промишляють у багатоповерхівках, придивляються до замків та визначають найзручніший час для крадіжки. Не допоможуть велолюбителям й кодові замки на дверях під’їзду. Досвідчений крадій таки знайде спосіб потрапити досередини, а далі питання часу.

Інше популярне місце зберігання – підвали. Звичайно, якщо на дверях підвального приміщення стоять надійні залізні двері з двома замками, а доступ до приміщення маєте тільки Ви, то навряд чи велосипедний злодій буде посягати на ваш транспорт. Однак насправді колодка на деревяних дверях навряд чи спинить злодія, якщо він знає, що там є чим поживитися. Контролювати вхід до підсобного приміщення ви не маєте змоги. Тому це також не надійне місце для зберігання роверів.

Не лінуйтеся помити колеса та занести велосипед на балкон або залишити в коридорі квартири. Це не дуже зручно, зате надійно.

Тепер про крадіжки на вулиці. Якщо залишили ровер в людному місці, не сподівайтеся, що злодії побояться викрадати його на очах інших перехожих. Велозлодії зроблять це так професійно і нахабно, що ніхто й не запідозрить протиправного. На жаль, часто спрацьовує і людський фактор – не моє не шкода. Тому очевидці не поспішають повідомляти про підозрілих осіб правоохоронцям.

Залишайте велотранспорт поблизу камер відеоспостереження,закривайте його на декілька замків. Аби відімкнути їх усіх знадобиться час, а злодій не захоче так би мовити «світитися» на камеру. Однак пам’ятайте, цей спосіб також не є надійним захистом!

Помилковим є й судження, що старий велосипед крадіям непотрібний. Саме такий велосипед продати набагато легше. Вартість його низька, тому злодії почуваються вільно і розуміють, що здебільшого власник не буде подавати заяву в поліцію, а покупець на дешевий товар знайдеться завжди.

І наостанок: запишіть серійний номер транспорту – він вибитий знизу кареточного вузла (сама нижня точка рами). Це допоможе заявити права на велосипед, якщо його вдасться розшукати. Зрозуміло, потрібно відразу заявити про крадіжку в поліцію. Хоч шанси невеликі, але бездієвість точно не поверне ваш транспорт. Будьте пильними!

 

Вибір читачів за тиждень

Відео