Агро-новини 7 квітня

Новини аграрного сектору.

Аграрії Тернопільщини посіяли 70% цукрових буряків від прогнозу

У Тернопільській області посіяно цукрові буряки на площі 11 900 га (70%), пише прес-служба Тернопільської облдержадміністрації.

Станом на 6 квітня господарства Тернопільської області посіяли ранні зернові на площі 90,4 тис. га.

«Зокрема, пшеницю — на 12 800 га (90%), ячмінь – на 67 тис. га (91%), овес – 3 300 га (62%). Зернобобові посіяно на площі 8100 га (76%). Горохом засіяно 7300 га, тоді як планували 6600 га (111%)», - додається у повідомленні.

Більшість молочних господарств працюють у збиток

Більшість молочних господарств в Україні стали збитковими, повідомив під час відвідування молочного комплексу СТОВ «Промінь» на Миколаївщині лідер Аграрної партії України (АПУ) Віталій Скоцик, пише прес-служба АПУ.

За його словами, точка беззбитковості у молочному тваринництві за останні три роки виросла з 4,5-5 тис. л надоїв на корову за лактацію до 7-8. При середніх надоях по країні у 5 тис. л на корову більшість тваринницьких господарств будуть вимушені або працювати собі у збиток, або вирізати худобу. Враховуючи зростання податкового навантаження для виробників, можна очікувати зменшення поголів’я ВРХ, що провокуватиме ріст цін на молочну продукцію.

«Коли сьогодні хтось говорить, що у нас немає дефіциту молока чи молочних продуктів, то це не зовсім правда. Коли зараз, знищуючи вітчизняне молочне скотарство податковими новаціями, ми думаємо, що це не страшно, бо можна замінити імпортом, то подумайте, що ми повністю ставимо внутрішній ринок у залежність від імпорту і продукти харчування дорожчатимуть кожен раз при падінні гривні, а з нинішньою політикою уряду це неминуче», — зазначає Віталій Скоцик.

Фермери вирізають худобу

Ціни на м'ясо в Україні залишаються на досить низькому рівні через те, що фермерам вигідніше вирізати худобу, ніж годувати її. Таку думку висловив генеральний директор «УкрАгроКонсалт» Сергій Феофілов ГолосUA.

«Стабільність цін на м'ясо обумовлена тільки одним — тим, що ріжуть худобу, її просто дорого утримувати, для цього потрібні великі гроші, простіше вирізати і тут же продати», — зазначив експерт.

За його словами, на ринку підвищується пропозиція м'яса і ціна, відповідно, не росте.

Крім того, Сергій Феофілов зазначив, що найближчим часом варто очікувати і скорочення виробництва молока в Україні.

Як уточнив експерт, у найближчі роки в Україні буде істотно знижуватися власне виробництво продукції харчової промисловості, а на цьому тлі буде зростати імпорт.

 Огляд підготував Орест САРМАТСЬКИЙ

 

Вибір читачів за тиждень

Відео