На Тернопільщині почали створювати нову систему освіти

Так званими опорними школами стануть 7 навчальних закладів Тернопілля. Такі зміни передбачені у реформі галузі освіти краю, каже заступник голови обласної держадміністрації Юрій Юрик.

- Якщо говорити про реформу в системі освіти, то ми рухаємося у напрямку оптимізації, тобто до укрупнення шкіл, - каже він. – Адже у нас є дуже великий дисбаланс: у школі, де навчаються 100-200 учнів, на одну дитину припадає фінансування близько 9-9,3 тис. грн, але є школи, де навчаються 20-30 дітей, і розмір витрат на кожного учня сягає 40-50 тисяч. 

Саме тому, за програмами Кабміну, в обласній держадміністрації цього року відкривають шлях до створення опорних шкіл, що об’єднають навколо себе окремі філії. Для створення у таких школах спеціалізованих класів із хімії, фізики, біології передбачили фінансування. Навіть планують закупити дороге оснащення.

- Окрім того, передбачене створення спортивних центрів, забезпечення шкільними автобусами, - додає Юрій Юрик. – Тобто ми починаємо створювати зовсім нову сучасну систему освіти.

Тільки на закупівлю шкільних автобусів, за його словами, планують витратити майже 40 млн грн. На оснащення спеціалізованих класів надійдуть 10 млн грн. Окрім того, наша область бере участь у семи проектах Кабміну. З цього джерела очікують отримати ще 25 млн грн.

- Я хочу, щоб люди зрозуміли: влада не тільки щось скорочує і ліквідовує, адже ми взамін пропонуємо технологічну альтернативу, яка гарантуватиме якість освіти, - підсумовує чиновник.

Віра ОЛЕКСАДРОВИЧ

Фото із відкритих джерел

Довідка. Опорними школами на Тернопіллі наразі стали: Борщівська, Козівська, Зборівська і Теребовлянська школи №1, Почаївська і Гусятинська загальноосвітні школи і Бучацька школа №2.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео