У костелі на Тернопільщині звучатиме спів талановитих дітей

У костелі Успіння Божої Матері в Бучачі сьогодні відбудеться концерт духовної музики хору хлопчиків Національної музичної академії України імені П. Чайковського.

- Безумовно, це подія для нашого міста, сказав «ТЕРЕНУ» завідуючий районним відділом культури Андрій Ковалко. - Знаменитий в Україні та у світі хоровий колектив бере свій початок у 1948 році, коли був створений на базі середньої спеціальної музичної школи-інтернату ім. М.В.Лисенка при Національній музичній академії України ім. П.І.Чайковського.

За час свого існування хор дав путівку у велике творче життя багатьом талановитим диригентам, що отримали у школі чудову професійну підготовку, стали майстрами хорового мистецтва, очолили провідні музичні колективи України, - каже він.

У складі хору 55 юних артистів — майбутніх професійних диригентів хору. В теноровій і басовій партіях виступають вихованці хору, а нині - студенти диригентсько-хорового факультету Національної музичної академії України ім. П.І.Чайковського. В репертуарі хору біля 100 творів різних стилів і епох, серед яких особливе місце посідає українська духовна хорова і класична музика, шедеври світової вокально-хорової культури, обробки народних пісень, твори сучасних композиторів. Це хорові концерти А.Веделя, Д.Бортнянського, М.Березовського, кантати В.Моцарта, літургії К.Стеценка, О.Кошиця, реквієм Г.Форе, меси Ф.Шуберта,твори П.Чайковського, С.Рахманінова, М.Лисенка, М.Леонтовича,кантата Й.Баха №28 .

Хор гідно репрезентував українську хорову культуру на Міжнародному хоровому фестивалі-конкурсі у м. Нанті (Франція), де посів четверте місце, з великим успіхом гастролював у Голландії, Бельгії, Норвегії, Польщі, Росії, Франції, Угорщині, Німеччині, Латвії, Литві.

Хор з великим успіхом виступив в Іспанії разом із симфонічним оркестром Київського державного дитячого музичного театру. Спільно виконані програми із кращих класичних хорових та симфонічних творів Д.Верді, Г.Доніцетті, Дж.Россіні, І.Штрауса, П.Чайковського — свідчення великого творчого діапазону колективу, його значного мистецького потенціалу.

Хор брав участь у Міжнародному хоровому фестивалі у Базелі (Швейцарія), де був визнаний одним із кращих. Свого часу цей колектив виборов Гран-прі міжнародного хорового конкурсу «Артеківські зорі» та міжнародного хорового конкурсу «Весняні дзвіночки».

Художній керівник та диригент колективу - випускниця Київської консерваторії та аспірантури Алла Шейко, нині педагог кафедри хорового диригування Національної музичної Академії України

ім. П.І.Чайковського, керівник сектору практики закладу, відмінник освіти України.

За її словами, основним творчим напрямком хору хлопчиків є освоєння видатних зразків європейської та української класичної музики. Репертуар колективу дає чітке уявлення про різні стилі і напрямки в музиці. Юні хористи виконують твори сучасних українських композиторів, твори світової класики ,обробки українських народних пісень, більшість з яких має духовне спрямування. Хор хлопчиків виступає з самостійними концертами в Будинку органної та камерної музики, Київській дитячій Академії мистецтв.

Традиційними стали виступи хористів в храмах, церквах Києва на недільних службах, під час новорічних та різдвяних свят.

Керівник хору "Амадеус" Алла Шейко приділяє особливу увагу збереженню контингенту колективу, постійно прослуховує дітей із різних закладів освіти. Акцент у своїй роботі вона ставить на дітей віком 5-6 років, які в майбутньому займуть місце випускників колективу.

Орест САРМАТСЬКИЙ

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео