Досвідчені скаути зустрілись на Бережанщині

Уперше за останні роки на Бережанщині пройшла виїзна зустріч членів Уладу пластунів-сеніорів (УПС) Тернопільської округи, яких гостинно приймала родина пластунів Мирона й Оксани Постоланів в садибі «У мальвах» (с. Жуків).

Досвідчені скаути обговорили чимало актуальних питань пластового життя в Україні й зокрема на Тернопіллі. Говорилося про виклики в розвитку Пласту, діяльність капеланської та медичної служб, зміцнення виховної й адміністративної праці тощо. Цікавою була дискусія «Пласт до і після 100-річчя». Сеніори вирішили підтримати передплатою журнал «Пластовий шлях», повідомляє «Український погляд».

Господар садиби Мирон Постолан зачарував усіх розповідями про українських художників, музикантів, віртуозною грою на бандурі.

Учасники зустрічі побували на екскурсії в с. Жуків, під час якої дізналися про звитяги генерала Служби Безпеки ОУН(б) Миколи Арсенича та його побратимів, мали можливість побачити один із перших у Західній Україні пам’ятників Тарасу Шевченку, дерев’яну церкву, збудовану в 19 столітті, де парохом свого часу був батько Богдана Лепкого – о. Сильвестр Лепкий, помолитись на могилі о. Сильвестра на сільському цвинтарі, відвідати Свято-Троїцький монастир, музей родини Лепких (с. Жуків), музей Богдана Лепкого (м. Бережани) та інші важливі місця. Екскурсії люб’язно проводили Михайло Слабодух, Михайло Подуфалий, Марія Волощук (Подуфала), музейники-лепкознавці та ін. У дружньому колі скаути провели майстер-клас із розпису народної ікони на склі, вечірню ватру під гітару із задушевними скаутськими піснями.

Пластуни також прогулялися у парку села Рай, не оминувши й дуб Богдана Хмельницького, вшанували молитвою пам’ять пластуна-сеніора Івана Гавдиди в с. Саранчуки, побували на г. Лисоні, де згадали історію Січових Стрільців, перші пластові табори на цих теренах. Із організаційними питаннями добре впоралася пл. сен. Наталія Юзик.

Результатом цієї змістовної зустрічі стало вироблення стратегії розвитку Уладу пластунів-сеніорів Тернопільської округи, повернення до лав дійсних членів тих, хто сприяв відновленню Пласту в Україні – Оксани Куриш, Алли Змарко, Надії Шимків, Віктора й Світлани Шацьких. Тож відрадно, що лави осередку УПС Тернопільської округи доповнили  як колишні, так і нові активісти.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео