Генія сучасності на батьківщині привітають із ювілеєм «Генотипом вольності» (фото)

Виставку творів нашого земляка Івана Марчука, якого вважають одним із геніїв сучасності, відкриють у Тернополі о 15.00 у п’ятницю, 15 квітня.

Спеціально для цієї експозиції зі Львова під особливою охороною доправили 64 картини, розповів начальник управління культури і мистецтв міської ради Олександр Смик.

- Ми склали програму урочистостей. Ця людина гідна того. 80-річний ювілей митця відзначає не лише вся Україна, а й світ, - каже пан Смик. – Ми дуже переживали, бо останнім часом художник нарікав на проблеми зі здоровям, але все буде добре. Чекаємо його у гостях уже завтра, 14 квітня.

До слова, у доробку майстра загалом - близько 5 тисяч полотен. Митець уже провів понад 150 монографічний і 50 колективних виставок в Україні та за кордоном. Експозицію у Тернополі Іван Марчук укладатиме особисто. 

- Скільки картин він виставить, ми не знаємо. Усе залежить від бажання митця, пояснює Олександр Смик. – За кошти із міського бюджету ми привезли зі Львова загалом 64 полотна.

Нагадаємо, нещодавно міський голова Сергій Надал запропонував Іванові Марчуку створити його музей у «файному місті». Художнику пообіцяли: у разі згоди приміщення знайдуть. Утім, створити музей у Тернопільському замку нині навряд чи вдасться.

- Поки у Тернополі немає повноцінного Палацу спорту, куди б могла переїхати Школа греко-римської боротьби, говорити про будь-яку зміни у замку – неможливо, - зауважив пан Смик. – А на побудову спортивного комплексу із 4-ма килимами, як цього вимагають норми, потрібно щонайменше 20 мільйонів гривень.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора і з відкритих джерел

Довідка. Картини знаного митця виставляють у найкращих залах Європи і США, проте він повернувся на батьківщину. Іван Марчук - лауреат премії імені Шевченка, представник Золотої гільдії Римської академії сучасного мистецтва. Він народився у 1936 році на Тернопільщині, жив і творив в Україні та США. Зараз проживає в Києві, де щодня працює над новими полотнами. 

Вибір читачів за тиждень

Відео