Тернопіль побачив патріарха Йосифа Сліпого у марках

  У державному архіві Тернопільської області відкрилася філателістична виставка, присвячена патріарху Української греко-католицької церкви, кардиналу Йосифу Сліпому.

   Автор виставки – громадсько-політичний діяч, краєзнавець, голова Тернопільської обласної організації Товариства «Меморіал» Богдан Хаварівський.

- Це – унікальна виставка, тому тут зі всього світу зібрані філателістичні матеріали про в’язня сумління, патріарха Йосифа Сліпого. Тут і підпільна пошта і марки та конверти, видані у США, Канаді, Бельгії, Італії, Німеччині, Ватикані і перші українські марки, які вийшли у світ в 90-ті роки минулого століття. Ці марки надсилали мені з різних країн відомі філателісти. Тут є десь до тисячі марок і понад 50 маркованих конвертів, присвячених патріарху Йосифу Сліпому, - розповів Богдан Хаварівський.

    За його словами, на виставці можна побачити і філателістичні матеріали, зібрані впродовж тридцяти років відомим популяризатором та пропагандистом ідей патріарха, доктором медицини Романом Смиком. Хранитель пам’яті ісповідника віри, ревного борця за єдність Церкви, послідовного продовжувача справи, розпочатої своїми попередниками – галицькими митрополитами Роман Смик народився на Івано-Франківщині, але його родина в 1950 році емігрувала у США. Маючи фах лікаря, він упродовж років поєднував професійну діяльність із справою, яка стала для нього покликанням. Колекціонування й філателія у його випадку не мали жодних натяків на бізнес чи задоволення власних амбіцій. Він служив святій справі – організація виставок, інформування широких кіл громадськості на Заході про УГКЦ і одного з найбільших її подвижників. Українська громада часто виготовляла спеціальні конверти з сюжетами, які віддзеркалювали протест мирян проти дискримінації Церкви в Україні. Тираж конвертів був досить великий, вони  користувались великим попитом і розходились в різні кінці світу, де жили українці. Наприклад, з нагоди 80-ліття патріарха вийшла листівка тиражем у 10 тис примірників. З нагоди 20-ліття арешту ієрарха, в 1965 році Товариство ветеранів УПА видало конверт з зображенням Собору святого Юра обмотаного колючим дротом і ланцюгом, прикріпленим до стовпа із зображенням серпа і молота. Тут же -  відповідний підпис англійською  і українською мовами.

З 1968 року кожний організаційний комітет, до якого приїздив Патріарх Йосиф, готував філателістичну або нумізматичну пам’ятку.

   Коли Блаженніший Йосиф Сліпий в 1968 році відвідав Аргентину, стараннями філателіста Самоверського аргентинська пошта видала спеціальний поштовий штемпель.

З нагоди 10-ліття екзархату для українців католиків та 10-ліття єпископства Платона Корнеляка, в 1969 році, Йосиф Сліпий відвідав українські громади в Німеччині. З цієї нагоди Крайове представництво видало два чорно-білі конверти, а уряд землі Гільдесгаім використав для погашення штемпель з хрестом у терновому вінці з надписом «На пам`ятку відвідин Кардиналом Йосифом Сліпим».

Побудова і посвячення храму св. Софії в Римі, відновлення храму свв. Сергія і Вакха, відкриття першого Синоду українських єпископів – ці події відображенні в темах рисунків на конвертах і марках.

Так, на конверті, виданому Романом Смиком, для відзначення встановлення Постійного Синоду Помісної УКЦ, який відбувався в Римі 5 листопада 1971 року, зображено портрети чотирьох членів Синоду і голови – Патріарха Йосифа. Підпис: «Наша Церква хоче бути собою». Конверти з цим сюжетом видали англійською мовою.

Свого часу пан Роман Смик передав Богдану Хаварівському окремі філателістичні колекції про патріарха.  Як філателіст-меценат доктор Смик сформував і подарував аналогічні колекції музеям в Едмонтоні, Воррені, Римі, Мельбурні, Львові, Теребовлі, Бережанах, Українському Національному Музеї в Чикаґо. За своє меценатство він удостоївся численних відзначень і нагород. Виставлена в архіві експозиція побудована, насамперед, на основі матеріалів зі збірки доктора Романа Смика та інших колекціонерів діаспори.  Мовою поштових марок, листівок експозиція розповідає про життєвий шлях Митрополита про його діяльність на ниві згуртування української діаспори світу. У філателістичних матеріалах, що нині експонуються в обласному державному архіві, по суті  – вся історія УГКЦ.

       Орест Сарматський

  Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео