На Тернопільщині стартувала операція “Нерест-2016”

З 1 квітня на території Тернопільської області розпочалася операція «Нерест-2016», яка триватиме до 10 червня 2016 року включно. Впродовж зазначеного періоду діє сувора заборона на промисловий і аматорський вилов риби, а також торгівлю рибою без підтверджуючих документів на її походження.

Державна екологічна інспекція попереджає: порушення правил рибальства згідно частини 3 статті 85 Кодексу України про адміністративні правопорушення, тягне за собою накладання штрафу на громадян від двох до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 34 до 170 грн.)

Грубе порушення правил рибальства із застосуванням заборонених знарядь лову, згідно з частиною 4 статті 85 КУпАП, тягне за собою накладання штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 340 до 680 грн.) з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, повідомляє «Номер один».

Порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу згідно частини 1 статті 88-1 КУпАП тягне за собою накладання штрафу на громадян від трьох до п’ятнадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 51 до 255 грн.).

Крім того, шкода, заподіяна внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення різних видів водних біоресурсів обраховується згідно спеціальної такси.
Так, найдорожчими в нашій області є судак звичайний – 510 грн., сом – 425 грн. та щука – 340 грн. За амура білого чи товстолоба браконьєрам доведеться заплатити по 255 грн. лише за одну рибину.

Однак не варто забувати, що шкода, заподіяна внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення різних видів водних біоресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, значно різниться, а це означає, що за судака звичайного браконьєрам прийдеться заплатити – 903 грн., за сома – 752 , щуку – 602 грн., за амура білого чи товстолоба – по 451 грн. лише за одну рибину. Загалом ціни різняться від 30 до 903 грн. за екземпляр риби.

Саме тому під час спецоперації інспектори Держекоінспекції у складі оперативних груп по боротьбі з браконьєрством, спільно з працівниками Національної поліції у Тернопільській області, органів рибоохорони, товариства мисливців і рибалок та громадськими інспекторами з охорони довкілля здійснюватимуть рейдові перевірки з метою недопущення незаконного лову риби, добування водних живих ресурсів у заборонених місцях, попередження та виявлення фактів браконьєрства.

А для любителів риболовної справи є затверджений Управлінням охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства у Тернопільській області перелік ділянок водойм Тернопільської області, де любительське рибальство дозволено в нерестовий період однією поплавковою або донною вудкою з одним гачком і спінінгом з берега, з яким можна ознайомитись на сайті Тернопільрибохорони.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео