Реформа децентралізації не несе за собою зміни кількості областей

Зараз мешканців малих населених пунктів та районів хвилює питання: як змінюватиметься адміністративно-територіальний устрій країни якщо розпочати з місцевих реформ?

Реформа децентралізації не передбачає змін кількості областей, ані змін меж областей та районів. Лише змінюватиметься система управління на місцях.

Як це відбуватиметься?

Після проведення реформи децентралізації громада стане основною територіальною одиницею, матиме голову та виконкоми об’єднаної громади, які виконуватимуть основні функції управління. В селах обиратимуть старост, які увійдуть до виконкому і виконуватимуть ті ж самі функції, що були в сільраді.

В районах та областях, в свою чергу, сформують райради та облради. А обрані місцеві мешканці стануть керівниками цих установ.

Центральна влада назначатиме своїх представників, в уповноваження яких, до речі, входить право накладати вето на рішення місцевої влади.

Проте, щоб привести ці механізми до дії, потрібно внести деякі зміни до Конституції України. Визначеними та зафіксованими мають бути певні деталі, а саме:

-       статус громади як базової одиниці місцевого самоврядування;

-       принципи субсидіарності, повсюдності, фінансової самодостатності місцевого самоврядування;

-       трирівнева модель місцевого самоврядування;

-       система забезпечення контролю з боку держави та громади.

Коли ці речі пропишуть, можна буде приймати нову редакцію закону про місцеве самоврядування, а тоді вже шукати причини для нового хвилювання.

Анна КРАВЕЦЬ

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео