На Тернопільщині із 8-ми спортивних шкіл зроблять дві

Дитячо-юнацьким спортивним школам у 2016 році не вистачає 2,5 млн грн. 

- На Тернопіллі планують зробити дві базові комунальні школи із 8-ми функціонуючих, - повідомив директор департаменту молоді та спорту облдержадміністрації Віктор Мацикур.

- Фінансування дитячо-юнацьких спортивних шкіл, які отримували в минулі роки кошти з Фонду соціального страхування, переходить на місцеві бюджети. У районах розуміння щодо потреби їх фінансування нема. Тому немає іншого виходу, як об’єднати ці школи у дві комунальні– зимового та літнього спрямування.

При цьому хочуть зберегти тренерсько-викладацький склад та майно закладів. Також залишити сам статус фізкультурно-спортивних товариств.

- Заклади мають право самостійно продовжувати функціонування, - продовжив Віктор Мацикур. - Усіх тренерів ми переведемо в об’єднані школи. А діти зможуть відвідувати спортивні заняття за місцем проживання, рахуючись на базі комунальних шкіл. Існуючі ДЮСШ я б радив не закривати. Одним із способів виживання для них буде організація спортивних заходів, під які ми зможемо виділити кошти по обласних програмах.

Керівники ДЮСШ вважають неефективним об’єднанням, адже так не приділятиметься увага окремим видам спорту. 

- Яким чином ми будем функціонувати, коли керівник – в Тернополі, а школа – у районі, - зауважив директор ДЮСШ «Колос» Анатолій Малищик. – Потрібно враховувати, що у нас єдина база для тренування до міжнародних змагань із санного спорту. І у районній раді є можливість виділяти кошти під час сесії.

- Ще однією проблемою залишається нерозуміння керівників новостворених територіальних громад важливості фінансування спортивних закладів, - додає Віктор Мацикур. Також він наголошує, що спорт не потрібно робити необов’язковим.

- Планують оцінку діяльності президента та уряду за критеріями розвитку спорту, - каже він. – Було б добре, якби таке оцінювання запровадили і на місцях. Адже місцеві керівники не перенаправляють усю відповідальність за функціонування шкіл на область.

Катерина БОЙКО

Фото, відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео