Іван Марчук вже має на Тернопільщині мандрівну фотовиставку та альбом дружніх шаржів (фото)

У Тернополі відкрито персональну фотовиставку заслуженого журналіста Олега Снітовського «Вітражі душі» та презентовано альбом «Іван Марчук у шаржах Миколи Дмітруха».

Ці дві події для Тернополя - непересічні. Зрештою, не тільки для обласного центру, але й і для України. Адже вперше для багатьох шанувальників творчості Івана Марчука експоновано фотовиставку про геніального митця та оригінальний альбом шаржів. 

 Відкриваючи цю мистецьку подію в Українському домі «Перемога», начальник міського управління культури та мистецтв Олександр Смик підкреслив, що проект підтримано Тернопільською міською радою, віце-президентом з питань регіонального співробітництва Міжнародної торгової палати  ( ICC  Ukraine ) Тарасом Демкурою. Ведучого 
вразили висока майстерність, символічність та образність шаржів Миколи Дмітруха на Івана Марчука. А сам Микола Дмітрух сказав, що «найголовніше для нього те, що його роботи сподобалися Івану Марчуку. А якщо так, то вони подобатимуться й іншим».
- Щодо світлин Олега Снітовського, то ви уважно вдивіться у його 
фотографії, прочитайте підписи і ви зрозумієте, яку тут закладено колосальну інтелектуальну, творчу працю. Я тільки  зачитаю окремі із підписів, аби ви відчули поетичну довершеність, зрештою, філософію цих робіт. Наприклад: «Яке то щастя, чути мить, як цвіт красою вибухає!», «І я колись ось так дививсь на світ, з вікна мого, що встигло постаріти», «Нуртує десь там, в глибині, джерельна сила рідної землі… «Смак яблука і прілий дух кукурудзянки щемить щораз в душі отут…». Думаю, що це тільки початок подібних проектів про наших знаменитих земляків, про яких знає увесь світ, а іноді не хочемо чи не вміємо про це розповісти. Йдеться про фіксування фотомиттєвостей про тих людей, які заслуговують на шану і увагу суспільства
, - сказав Олександр Смик. 

- Мене завжди дивувало вміння Олега Снітовського якось так непомітно, ніби мимохіть, спіймати характерні моменти, бо багатьом фоторепортерам це не вдається. Не злукавлю, коли скажу, що окремі світлини – то мистецькі, філософські твори, які кожен по своєму може прочитати. А як певний акцент на тому, що мав на увазі автор фото – додається підпис, хоча, деякі світлини і підписів не потребують. Серед цих, майже 50 фото особливо вирізняю ті, які зроблено у Москалівці. Взагалі, деякі фотографії Олега Снітовського нагадують мої картини, де є подібне «пльонтання». А щодо шаржів Миколи Дмітруха, то це велика приємна несподіванка для мене. Його роботи мені дуже подобаються. Покажу у Києві знайомим художникам, нехай знають, який талановитий митець є у Тернополі, що кількома штрихами чи розчерками олівця-фломастера вміє створити такі унікальні дружні шаржі, - сказав Іван Марчук.

Звертаючись до присутніх на відкритті фотовиставки та презентації альбому дружніх шаржів, голова обласної ради Віктор Овчарук відзначив мистецьку довершеність цих творів. 
- Користуючись цією нагодою, інформую, що 12 травня відбудеться сесія обласної ради. Запрошую Вас, пане Іване, на сесію, щоб усім депутатським корпусом Вас привітати. Тернопільська обласна рада 2016-ий рік оголосила Роком Івана Марчука з нагоди його ювілею. Обласна рада також звернулася із проханням до Укрпошти випустити марку та конверт до ювілею Івана Марчука. І наше прохання було підтримане. Дякую організаторам за цікаву виставку. Дотримуюся простої істини – наших геніїв потрібно пошановувати, поки вони серед нас, спілкуватися з ними та  пропагувати їхню творчість, підкреслив Віктор Овчарук.
    Привітали авторів фотовиставки та альбому дружніх шаржів,  і заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра, і секретар міськради Віктор Шумада.
- Сьогодні у Тернополі – потрійний мистецький удар, який стосується нашого шановного земляка, всесвітньовідомого художника Івана Марчука. Це - фотовиставка заслуженого журналіста Олега Снітовського, презентація альбому шаржів Миколи Дмітруха та, власне, виставка «Генотип вольності» у нашій арт галереї. Це свідчить про те, що ми гордимося паном Іваном і хочемо зробити все, щоб максимально масштабніше розповісти про його творчість. Пан Іван – почесний громадянин Тернополя. Міська влада готова облаштувати у місті музей, де могла б діяти постійна  виставка Ваших творів, Іване Степановичу. Це, фактично, був би центр популяризації Вашого мистецтва і культури в цілому, серед мешканців краю, зарубіжних гостей. Розуміємо, у наш іноді цинічний та прагматичний час доволі складно зорієнтувати суспільство на людей мистецтва, культури. Але ми мусимо це робити. Адже саме звідти, із духовних джерел, витоків культури і йде натхнення, високе одухотворення. А в циніків та прагматиків натхнення ніколи не буде. Тому і міська влада усіма своїми силами намагається допомагати людям  мистецтва. І я запрошую усіх тернополян підтримувати такі кроки, - наголосив заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра.
- Фотографія, якщо її зроблено вдумливо, виконує функцію магічного реалізму, передає автентичність сплеску життя, - сказав автор фотовиставки Олег Снітовський. – Мені хотілося, щоб кожна із презентованих тут світлин сприймалася як ораторія чи фуга, де ключовим героєм є Іван Марчук. Намагався через фотографії передати отой енергетичний потік, невидимі потужні силові лінії його творчості. Хотів, що глядач разом зі мною, зрештою і самим Іваном Марчуком занурився в ностальгійні джерела його малої батьківщини – Москалівки та околиць. Пройшовся тими куточками дитинства, що надавали і надають художнику натхнення. Кожна із цих світлин – своєрідна азбука Морзе, знаки-фото якої складають цілісний образ Івана Марчука. Узагалі, на мій погляд, успіх тієї чи іншої фотографії буде тоді, коли глядач розпізнає людину з її характером, емоціями. А саму виставу назвав «Вітражі душі», бо кожна із цих фото – як ті кольорової скельця у калейдоскопі чи різнобарвні вітражі у соборах, що символізують стан людської душі, зокрема, душі Івана Марчука. Зрештою, й вийшла ось така «фотоінкрустація» характеру митця. Тішуся з того, що доля дарувала мені бути поруч під час сплеску емоцій та переживань Івана Степановича. Хотів би, щоб ці фото люди розглядати неквапливо, як неквапливо вони вдивляються у полотна Івана Марчука, осягаючи глибокий їхній символізм та потужну енергію, єднання його характеру і силами природи. Сподіваюсь, доля ще дасть мені можливість зберегти і передати у фотографіях нові «вітражі душі» нашого великого Майстра, який, можливо, благословить на наступні фотозустрічі з ним. Бо ж правду свого часу сказала Ліна Костенко: «При майстрах якось легше. Вони – як атланти, держать Небо на плечах. Тому і є висота…», - промовив  заслужений журналіст України, автор фотовиставки «Вітражі душі» Олег Снітовський.

Під час відкриття фотоекспозиції, автора та гостей фотовернісажу привітав телефоном із Мюнхена її меценат – Віце-президент з питань регіонального співробітництва Міжнародної торгової палати  ( ICC  Ukraine ) Тарас Демкура. Він сказав, що й надалі підтримуватиме подібні мистецькі акції, які пропагують визначні постаті нашого краю та самобутню культуру Тернопілля. 

На пропозицію Тернопільської облдержадміністрації та обласної ради фотовиставка Олега Снітовського 12 травня, у день народження Івана Марчука демонструватиметься у його рідному селі – Москалівці, у шкільному музеї. Відтак, вона «помандрує» у кожен райцентр Тернопілля, де відбуватиметься відзначення поважного ювілею геніального митця.  

 

Петро ОВЧАРИК

Фото автора та Івана Пшоняка

Вибір читачів за тиждень

Відео