Термомодернізація - як це працює

Страшне і незрозуміле слово “термомодернізація”, яке особливо часто ми чуємо останніми місяцями, насправді означає прості й зрозумілі стратегічні зміни - наявність постійної гарячої води у оселях багатоквартирних будинків, економію коштів і газу. Спробуємо пояснити, як це працює.

Як працює індивідуальний тепловий пункт (ІТП)?

Опалення більшості багатоквартирних будинків збудованих у радянські часи здійснюється за рахунок централізованого теплопостачання, де джерелом теплової енергії є групові котельні або теплоелектростанції. Ці теплогенеруючі підприємства забезпечують підготовку теплоносія, його транспортування по магістральних мережах і розподіл по споживачах (квартирам). Гаряче водопостачання старих багатоквартирних будинків здійснюється по відкритій схемі. У спеціальних змішувальних установках  теплоносій з'єднується з охолодженою водою і доводиться до температури 65°С, після чого з розподільчих мереж подається у кожну конкретну будівлю.

Основний недолік такої системи полягає в тому, що у весняно-осінній період опалювального сезону, за температури зовнішнього повітря  від -1c -2 0С до +8 0С, теплопостачальні підприємства не мають технічної можливості регулювати (зменшувати) подачу тепла. Для більшості міст України цей період  становить 50–60%  загальної тривалості опалювального  сезону. Саме тому наші будинки перегріваються, і ми з вами відкриваємо  кватирки, викидаючи дорогоцінне тепло та гроші на вітер. При цьому ми за все це платимо. 

Щоб вирішити цю проблему, у будинку потрібно встановити індивідуальний тепловий пункт (ІТП), який автоматично регулюватиме подачу тепла у будинок, а мешканці платитимуть тільки за те, що спожили. Бо до складу кожного ІТП входить лічильник тепла.

В чому головна вигода людей?

У першу чергу — це комфорт і економія коштів мешканців будинку. Індивідуальний тепловий пункт через автоматичне регулювання тиску і кількості гарячої води, яка подається у батареї, забезпечує комфортну температуру у приміщеннях. Це відбувається автоматично, відповідно до налаштування обладнання. Тобто, якщо на вулиці потепліло, будинок споживає менше тепла. Мешканці платять виключно за те, що спожили, а не за міфічні “квадратні метри”. Крім того, як показує практика використання вже у Тернополі, утеплення разом з встановленням ІТП, дозволяє зменшити витрати на 60 %.

По-друге ІТП — це безпека. Автоматика слідкує за температурою і тиском, що гарантує систему опалення будинку від різних несподіванок таких, як прорив труби, що особливо неприємно взимку, коли на вулиці тріскучі морози.

Третє, ІТП дозволяють забезпечити цілодобове постачання гарячої води. При цьому цей варіант дешевший, ніж встановлення індивідуальних систем нагріву води таких, як бойлер. Наприклад, найдешевший бойлер обійдеться без врахування коштів на установку, у суму не менше 2500 грн, тоді як встановлення ІТП у 1800 грн, якщо брати участь у міській програмі співфінансування. 

Якою є стратегічна мета?

Проте, головною причиною, чому міська влада активно вивчала і залучала іноземний досвід з встановлення ІТП є все ж економія. Ще у 2011 році прийшло розуміння, що вартість енергоносіїв зростатиме. Тому стратегічною метою, як зазначив в одному з виступів сам міський очільник, було ефективніше використання тепла. Стратегічна ж мета полягає в тому, щоб новими ІТП обладнати 70 % наявного житлового фонду, на який припадають багатоквартирні будинки. Така система, вигідна, як не дивно, і тому, хто вже встановив індивідуальне опалення. Адже все одно доведеться платити за спільну опалювальну площі такі, як під’їзди, коридори, господарські приміщення. А саме там, без термомодернізації і оновлення загальної системи опалення, втрати тепла є чи не найбільшими. 

Міський виконкомом у розробці стратегії реформи системи опалення керувався досвідом Скандинавських країн та Польщі. Попри поширену думку про перевагу індивідуального опалення, у найхолодніших країнах Європи таких, як Норвегія, Швеція, Данія основу опалення житлових масивів (60-70 %) становить також централізоване опалення. Це економічно вигідніше.

Проте на цьому розробники не збираються зупинятися. Вже цього року за сприяння ЄБРР на Сонячному масиві планується встановити 25 ІТП. Також у майбутньому заплановано будівництво котелень на альтернативному паливі. Роботи триватимуть все літо. Адже добрий господар знає, що сани треба готувати влітку. Загалом же згідно дворічної програми у місті мають встановити понад дві сотні ІТП.

Микола ПІДГРУШНИЙ
 

Вибір читачів за тиждень

Відео