Агро-новини 17 квітня

Новини аграрного сектору .

У Великобританії фермери, які займаються виробництвом молока, планують пережити молочну кризу за допомогою молокоматів, повідомляє Dairynews.

Останнім часом торгові автомати з продажу сирого молока у країні переживають сплеск популярності. Фермери за допомогою молокоматів прагнуть виключити посередників з ланцюжка збуту продукції, роблячи ставку на продаж молока безпосередньо споживачеві через вендингові апарати.

Молочна промисловість Великобританії зараз переживає один з найскладніших криз, але все більше фермерів бачать у ситуації, що склалася, можливість обігнати конкурентів. Для цього розробляються різні схеми і створюються спільноти для торгівлі сільгосппродукцією. Молокомати дозволяють фермерам скорочувати виробничі витрати і витрати пов'язані з реалізацією продукції для отримання більшого прибутку.

В умовах падіння цін на молоко і зростання пропозиції на ринку виробники молока змушені шукати альтернативні ринки і способи реалізації продукції, вдаючись до автоматизованого продажу молока за допомогою вендинг-автоматів.

З українського льону виготовлятимуть гривні.

Національний банк України розробив інноваційну технологію для створення банкнотного паперу. Тепер український льон використовуватиметься для виготовлення банкнот гривні, пише «Запорізька Січ». 

Першу партію паперу із частковим вмістом льону виготовлено та направлено на БМД для випробувань. Незабаром такі гроші можуть з’явитися у гаманцях українців.

Вартість вітчизняної лляної сировини помітно нижча від імпортованого бавовняного волокна, яке є дефіцитним товаром. За попередніми оцінками така імпортозаміна дозволить знизити витрати на виготовлення банкнотного паперу на 10-15 %.

Крім того, природні властивості волокна льону значно перевищують за механічною міцністю волокна бавовни, забезпечуючи кращу зносостійкість паперу, тобто здатність протистояти механічному впливу. Завдяки цьому підвищиться зносостійкість банкнот на 5-10%.

Візуально банкноти зі 100% вмістом бавовни абсолютно не відрізняються від банкнот з частковим використанням льоноволокна. Відрізнити їх зможе лише експерт, застосувавши спеціальні хімічні речовини. Таким чином льоноволокно слугуватиме ще одним додатковим елементом захисту гривні від підробок.

Посівні площі під пшеницею побили 15-річний рекорд.

Урожай пшениці у 2015 р. зріс до 26,5 млн. т (тобто на 2,4 млн. т), успішно побивши рекорд 2008 р. (25,9 млн. т), повідомляє Український клуб аграрного бізнесу (УАК).

Досягти цього вдалося за рахунок збільшення посівних площ до 6,8 млн. га (на 0,8 млн. га), що є максимальним за останні 15 років. Найвищого рівня врожайності вдалося досягти у Хмельницькій області — 55,8 ц/га, що є найвищим показником за роки незалежності.

 

Огляд підготував Орест САРМАТСЬКИЙ

 

Вибір читачів за тиждень

Відео