На Бережанщині пишуть «Локальну історію»

Західноукраїнський центр історичних досліджень та Українська Галицька асамблея започаткували проект «Локальна історія», який, за задумом його автора Тараса Чолія, має на меті почати відродження громад з історичного аналізу і переусвідомлення своєї ідентичності та цивілізаційного призначення.

Першими на Тернопільщині цей проект реалізовують на Бережанщині, зокрема - місцевий краєзнавчий музей, пише gazeta1.

– Звичайно, на сьогодні вже вийшло чимало історичних нарисів про села Бережанщини, та все ж багато населених пунктів і досі не мають своєї написаної історії. Жодне із сіл не має своєї «живої історії», тобто спогадів очевидців подій, записаних шляхом аудіо- чи відеофіксації. Окрім того, чимало старовинних документів та фотографій ще й досі не увійшли до жодного видання, не отримали належного наукового опрацювання, залишаються непомітними у різноманітних родинних архівах, - відзначив начальник відділу культури, туризму, національностей і релігій Бережанської РДА Олександр Коковін, котрий був куратором проекту, працюючи ще у краєзнавчому музеї.

Станом на сьогодні працівниками музею здійснено експедиції в 21 село Бережанського району. Знято інтерв’ю із 56 респондентами, що загалом становить понад 40 год., а кількість сканованих фотографій та документів – понад 750. Сама ж електронна база матеріалів, зібраних у згаданих селах, становить понад 200 Гб пам’яті на електронному носії.

Найстарший респондентов, з яким випала нагода поспілкуватися, це Михайло Якимович, який 22 листопада 2014 року відсвяткував свій 100-літній ювілей. Народився п. Михайло в с. Бережниця Калуського району на Івано-Франківщині. У 1922 р. його родина переїхала до Мечищева. Загалом, на перший погляд, простий, непримітний чоловік, який прожив звичайне життя простого селянина, за винятком того, що відбув 5 років тюремного покарання за ухиляння від служби у Червоній армії. Опісля - довгі роки праці на цегельному заводі в с. Рай. Вразило те, що в такому поважному віці пан Михайло виявився цікавим співрозмовником, будучи при світлій пам’яті, доброму гуморі та оптимістичному настрої.

Як результат роботи над цим проектом, у Бережанському краєзнавчому музеї буде сформовано велику базу фотографічного, документального матеріалу, а головне, зібрано спогади очевидців по кожному населеному пункті Бережанщини. Усі ці матеріали будуть доступні дослідникам, краєзнавцям, і сподіваємось, стануть у пригоді при дослідженні історії сіл нашого краю.

Вибір читачів за тиждень

Відео