У Тернополі є унікальний пам'ятник

У Тернополі є унікальний пам’ятник, якому  уже 120 років – це скульптура покровителя доброї сповіді, закоханих та охоронця тих, що переходять через залізничну колію – св. Івана Непомука. І він є найстарішим у нашому місті.

Святий зображений з пальмовою гілкою у руках, у сутані та вінком зірок над головою. На цьому місці пам’ятник поставили у 1896 році, а відновлено скульптуру було у 2008 за сприяння парафії св. Апостола Петра (УГКЦ) та монастиря ЧБМ, повідомляє ternopillive.

Народився Іван Непомук у 1330 р. в Богемії, висвячений в Празі, став придворним проповідником короля Венцеслава і духівником королеви. Тим часом розпусний монарх підозрював дружину Яну в невірності і часто катував її, намагаючись добитися зізнань у тому, що існувало лише в його уяві. В якийсь момент, він зажадав від о. Іоанна розповісти, в чому сповідається дружина. Священик відповів відмовою і, незважаючи на всі погрози, був непохитний у своїй рішучості. У підсумку король наказав утопити його в р. Молдові. В 1383 році, його скинули з моста між шостою та сьомою опорою, де досі стоїть хрест в пам’ять про цей злочин.

Вранці наступного дня, біля берега плавало, оточене таємничим сяйвом тіло, в якому упізнали о. Іоанна. Місто вирувало, оскільки всім було ясно, хто вчинив це лиходійство. В урочистій ході тіло перенесли до церкви св. Хреста під загальне ридання. Кожен вважав своїм обов’язком поцілувати ноги померлого священика, шляхом покладення при цьому себе його заступництву.

Знаходиться пам’ятник у Тернополі неподалік ТРЦ “Подоляни”, в районі залізничної колії.

Вибір читачів за тиждень

Відео