Як звучить Тернопільщина?

У всі часи з різних причин українській музиці треба було виборювати право на існування, а музикантам — шукати визнання у сусідніх країнах.

Прикладів є чимало. Скажімо, про співачку Джамалу  в Україні заговорили лише після її перемоги на конкурсі "Нова хвиля" у Юрмалі.

Івана Дорна оцінили тоді, коли схвальні відгуки про нього вже писали найбільші російські видання.

Останніми роками ситуація потроху змінюється — українці почали пильніше придивлятися до своїх.

Молоді гурти вже легко збирають тисячні зали без жодної реклами, а у прайм-тайм великих телеканалів часом пробиваються виконавці, про яких раніше знали лише користувачі соцмереж.

Музиканти визнають, що технічно музику створювати стало легше: британський гурт Gorillaz, приміром, записав свій четвертий альбом на звичайний Apple iPad.

Шукати аудиторію теж вже не так складно: достатньо викласти кліп на YouTube, і якщо продукт хороший — популярність не забариться.

Світові ЗМІ заговорили про криворізький гурт Brunettes Shoot Blondes  саме після того, як відео на композицію Knock Knock зібрало мільйони переглядів в інтернеті.

Однак для деяких інших українських виконавців досі проблемою є те, що вони не можуть потрапити в ефіри загальнонаціональних радіостанцій.

Артисти переконані: музичні редактори відмовляються брати їхні пісні лише з однієї причини — бо вони виконані державною мовою.

Дійсно, немає нічого хорошого в тому, що доводиться чекати ночі, аби почути по радіо Марію Бурмаку  чи “Братів Гадюкіних” . Боротися з цією ситуацією вирішив вже колишній міністр культури В'ячеслав Кириленко. Він обрав найлегший шлях — шлях заборон і обмежень.

З ініціативи урядовця у Верховній Раді зареєстрували законопроект №3822. Документ зобов'язує радіостанції формувати свої ефіри так, щоб 37,5% пісень в них були україномовними.

Проте законопроект був виписаний таким чином, що викликав спротив радійників і пересварив музикантів. Ініціативу Кириленка назвали популістською, такою, що не враховує інтересів радіоіндустії та ділить артистів на "більш українських і менш українських".

Перш ніж наводити лад у музичній галузі, її слід ретельно дослідити. Жоден хороший лікар не виписуватиме пігулки пацієнтові, якого не бачив у вічі. То чи варто міністрам і депутатам "лікувати" тих, про кого нічого не знають?

З думками про це "Українська правда" зібрала список із 700 гуртів та виконавців, які представляють усі області України та Крим. Ми намагалися проаналізувати, який продукт вони пропонують, і дати змогу читачам оцінити його якість.

З Тернопільських гуртів і виконавців обрано Акорд, Андрій Підлужний (Нічлава), Віктор Павлік, Зелені сестри, Орандж, С.К.А.Й., Соломія Крушельницька, Ті, що падають вгору, Холодне Сонце, Elephant Opinions, Los Colorados, Mr. FreeMan, Nameless, Nice Cream, Omodada, The Kallikas, Tik Tu, ZSUF.

Вибір читачів за тиждень

Відео