Агро-новини 19 квітня

Новини аграрного сектору

Українські фермери отримають $25 млн. інвестицій із США

Сполучені Штати Америки планують інвестувати $25 млн. у розвиток малих фермерських господарств, заявив керівник дипломатичної місії США в Україні Джордж Кент, повідомляє Аgropolit.com.

«Незабаром почнемо програму підтримки розміром $25 млн. на підвищення продуктивності малих фермерських господарств. Також буде розроблений пакет стратегій у Сумської області, спрямований на підвищення ефективності ведення сільського господарства. Особливий фокус буде направлений на розвиток кредитних спілок. Ми знаємо, що у українських фермерів проблема із доступом до фінансування», — повідомив дипломат.

Джордж Кент зазначив, що успіх не повинен залежати тільки від експорту. Україні потрібно збільшити обсяги переробки, а для цього потрібні інвестиції. Американські компанії продовжать інвестувати, і це фінансування буде зростати.

«Реформи необхідні для залучення інвестицій в АПК. Американці теж хочуть побачити прогрес у реформах. Інвестори чекають на створення чесних прозорих правил бізнесу, створення системи ПДВ і завершення земельної реформи», — зазначив він.

ЄС розробив нові правила скорочення виробництва молока

Європейський Союз закінчив роботу над розробкою нових правил щодо скорочення виробництва молока, повідомляє «Інфагро».

Нові правила, які дають фермерам можливість для спільного і добровільного обмеження по виробництву молока, завершені і вже опубліковані.

Як оголосив у березні комісар сільського господарства ЄС Філ Хоган у коментарі про непросту ситуацію на ринку молока, комісія готова розглянути можливість угоди з молочними виробничими організаціями з планування виробництва молока на період до шести місяців.

Ця можливість стала доступною у рамках статті 222 Правил регулювання ринку, які вступили у силу у 2013 р. Згідно з додатковим правилом, яке було також опубліковано, комісія збільшила припустиму кількість членів кооперативів та інших організацій для виробників молока.

«Від творців цих правил залежить зараз якнайшвидше їх здійснення, і я закликаю Вас максимально скористатися цим шансом, щоб цей захід стала ефективним внеском в збалансованість ринку молочного сектора», — заявив Філ Хоган.

Над Україною зависне загроза дефіциту цукру — експерт

В Україні необхідно збільшити посівні плоці під цукровим буряком

Щоб уникнути дефіциту на вітчизняному ринку цукру у 2016/17 МР необхідно збільшити посівні площі під цукрові буряки щонайменше до 300 тис. га, зазначила старший науковий співробітник відділу ціноутворення, кон’юнктури та інфраструктури ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», Людмила Пархоменко, повідомляє прес-служба інституту.

За її словами, у 2015 р. площа під цукровими буряками була на рівні всього 237,5 тис. га, урожайність коренеплодів – 42,8 т/га, цукристість – 17,63%, валовий збір – 9,9 млн. т, виробництво цукру – 1,429 млн. т. Тоді збалансувати попит і пропозицію цукру вдалося завдяки значним перехідним запасам цукру минулих років.

«Нині ж перехідних запасів цукру практично не залишилося. Якщо не збільшити посівні площі під цукровими буряками у 2016 р., Україна може зіткнутися з дефіцитом цукру на внутрішньому ринку, що призведе до зростання цін на продукт», — підсумувала Людмила Пархоменко.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео