Агро-новини 20 квітня

Новини аграрного сектору

Виробництво курячих яєць поб’є антирекорд

Про це повідомляє аналітичний департамент Української аграрної конфедерації (УАК).

За перший квартал 2016 р. було вироблено лише 3,4 млрд. яєць, що на 18,5% менше, ніж за аналогічний період 2015 р. (4,2 млрд. шт.), та на 27% менше, ніж 2014 р. (4,7 млрд. шт.). Таким чином, поточні квартальні обсяги виробництва курячих яєць є найнижчими з 2008 р. (3,2 млрд. шт.).

Також, взявши до уваги помітне зниження поголів’я птиці (на 4,2% до 186,3 млн. голів), експерти УАК вважають, що виробництво яєць цього року навряд зможе перевищити позначку у 16 млрд. штук.

Цукровий буряк стане виграшною культурою для аграріїв

Рентабельність виробництва цукрових буряків у цьому році збільшиться, повідомляє «УкрАгроКонсалт».

Очікується невелике зростання площ під цукровим буряком в Україні. Причиною цього є світовий дефіцит цукру (за різними оцінками очікується на рівні 5-6 млн. т), а також низькі перехідні запаси цукру в Україні. Великі виробники цукру мають намір збільшувати власні площі під цукровий буряк і анонсують програму підтримки фермерів, що націлені його вирощувати.

Площі посіву цукрових буряків в Україні поки знаходяться на рівні минулого року. Якщо ситуація не зміниться, це призведе до зростання цін на цукор, а також імпорту тростинного цукру сирцю.

Компанії, які у цьому сезоні збільшать площі під цукровим буряком, будуть у виграші.

Уряд оприлюднив програму розвитку АПК

Кабінет міністрів України презентував свою програму діяльності. Вона складається з 17 розділів. Про АПК йдеться в розділі 11 — «Реформа сільського господарства», повідомляє Аgropolit.com.

«Проведення розмежування земель різних форм власності, запровадження виключно аукціонного порядку передачі земель, що знаходяться у державній чи комунальній власності, в оренду, розвиток ринку оренди землі (можливість продажу прав та їх застави), спрощення процедур реєстрації договорів оренди», — йдеться у документі.

Також додається, що запровадження механізмів збереження та відтворення земельних ресурсів шляхом розвитку меліорації, рекультивації, нормування та стандартизації у галузі охорони земель. Надання права розпоряджатися землею об’єднаним територіальним громадам, в інших випадках - обов’язкове погодження питань використання земель з органами місцевого самоврядування. Крім того, уряд назвав важливим «застосування різних форм державної підтримки».

Особливе місце в урядових планах відведено дрібним виробникам.

«Запровадження програм державної підтримки фермерських господарств: спрощення системи оподаткування, пільгове кредитування, створення умов для використання державної інфраструктури, забезпечення доступу до внутрішніх ринків збуту, сприяння експорту продукції сільськогосподарського виробництва», — зазначено в 11 розділі програмі КМУ.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео