На Тернопіллі діють 24 релігійних конфесій, напрямків і течій

Гострих релігійних конфліктів на Тернопіллі наразі немає. Міжконфесійні протиріччя на півночі краю вдалося залагодити. Усе – завдяки бажанню сторін іти на компроміс, вважає начальник відділу релігій і національностей Тернопільської ОДА Ігор Кульчицький.

Про релігійну ситуацію і стан державно-церковних та міжконфесійних відносин в області він днями доповідав на засіданні Ради церков, створеній при обласній держадміністрації.

- На початку цього року у Тернопільській області релігійна мережа налічувала 1816 організацій, у тому числі 1743 релігійних громади, - розповідає Ігор Кульчицький. – В області діють 24 конфесії, напрямки і течії віруючих, які зареєстрували свої статути, відповідно до закону. 

Наразі у нових релігійних об’єднань виникають проблеми із реєстрацією. Ігор Кульчицький пояснив, що це відбувається не з вини обласної влади і контролюючих органів, а швидше – через законодавчі прогалини.

- Нові положення з’являються майже щотижня, адже наші державні інституції не були готові до цілковитого бачення процедури, відповідно до вимог європейського законодавства, - додає він. – Триває реформування самої реєстраційної служби. Але ми робимо все можливе, щоб процедуру спростити.

Аби надалі не виникало якихось перешкод і непорозумінь, для представників усіх релігійних течій в ОДА планують провести спеціальний семінар.

- На реєстрацію документів має йти кілька днів, не більше, - наголошує він.

Спокійною релігійною обстановкою в краї задоволений і голова обласної держадміністрації Степан Барна

- Діяльність Ради церков, організація і проведення спільних заходів, взаємодія у соціальній, виховній та освітній сферах дає можливість ефективно взаємодіяти та об’єднувати зусилля для духовного відродження України, - вважає він. – Я глибоко ціную внесок священиків у реабілітацію учасників АТО і переселенців зі сходу. Сподіваюся на подальше розуміння і співпрацю у різних сферах мирського життя.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео