Студенти-активісти тернопільських вишів на ЗНО працюватимуть громадськими спостерігачами

Менше трьох тижнів залишилось до старту зовнішнього незалежного оцінювання в Україні. Перше із них з української мови та літератури відбудеться 5 травня.

До цього часу засоби масової інформації, громадські організації, батьківські комітети, піклувальні ради при загально-освітніх навчальних закладах та інші, які бажають здійснювати громадське спостереження за проведенням ЗНО, повинні зареєструватись. Процес реєстрації розпочався більше місяця тому і завершиться 1 травня. Також цього року до спостереження за процесом проведення тестування залучили студентів-активістів тернопільських вишів.


 

Реєстрація осіб, які мають намір стати громадськими спостерігачами під час проведенням ЗНО в межах Тернопільської області, триває уже більше місяця. Проте активність тернополян поки невисока, а терміни подання документів з кожним днем скорочуються. Заступник директора з питань зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти у Тернополі Юрій Шайнюк радить процес реєстрації не відтягувати до останнього, повідомляє тв4.

– Для того, щоби зареєструватися в якості громадського спостерігача, найперше, хто може це зробити: це можуть робити громадські організації, батьківські комітети, піклувальні ради при загально-освітніх навчальних закладах, це ЗМІ. Потрібно зробити подання кого представляє та чи інша людина, чи група людей, тобто тої громадської організації. Це подання пишеться в довільній формі, але вказується прізвище, ім’я, по-батькові цих людей, їхні контактні персональні дані. Крім того, потрібен дозвіл цих людей відповідними заявами на обробку їхніх персональних даних, згідно з чинним законодавством. Ну я також дозвіл-заяву на те, що вони знають всі правила проходження ЗНО, а саме в якості громадських спостерігачів, – розповідає заступник директора з питань ЗНО та моніторингу якості освіти ТОКІППО Юрій Шайнюк.

Спочатку дані в електронній формі потрібно подати до регіонального центру оцінювання якості освіти за адресою office@test.if.ua, нагадуємо, Тернопільщина входить до Івано-Франківського регіонального центру. На сайті українського центру оцінювання якості освіти, ви зможете знайти вимоги та перелік документів, які потрібно подавати. Після опрацювання даних вас скерують до відповідального за ЗНО в області або окрузі за посвідченням. Поки охочих взяти участь у спостереженні за проведенням зовнішнього незалежного оцінювання мало, активність серед населення невелика, каже Юрій Шайнюк, проте вихід знайшли, до такої роботи залучили студентів Тернопільських ВНЗ.

– Ми ініціювали залучення в якості громадських спостерігачів студентів ВНЗ міста Тернополя. В нас з ними досить хороша співпраця – це на рівні педагогічного університету, технічного та економічного університетів. Ми кращих студентів, студентських громадських організацій, їхніх навчальних закладів залучаємо до цієї роботи, – каже Юрій Шайнюк.

В межах своїх повноважень кожен громадський спостерігач буде дивитись за перебігом тестування, проте вмішуватись в сам процес не має права. Документи на реєстрацію у якості громадського спостерігача потрібно подати до 1 травня.

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео