Володимир Шерстій показав у Тернополі «Мистецький слід у Божих справах» (фото)

Виставка іконопису заслуженого майстра народної творчості України Володимира Шерстія відкрилася у Державному архіві Тернопільської області

   Володимир Шерстій – відомий український іконописець з Тернопільщини уже традиційно, напередодні Великодніх свят, виставляє для огляду нові авторські роботи, виконані у візантійському стилі.

- Для виставки обрано назву «Мистецький слід у Божих справах». Саме так свого часу керівник проекту «Сакральні пам’ятки Тернопільщини», заслужений журналіст України Олег Снітовський назвав один із розділів своєї книги про унікальні твори сакрального мистецтва, які зберігаються у музеях Тернопілля. І цю виставку було вирішено назвати теж так. Цього року привіз до Тернополя десять ікон. Серед них - ікона Свята Трійця, яку створив під час Першого всеукраїнського іконописного пленеру «Вікно у Небо. Зарваниця-2015», - розповідає митець.

Також Володимир Шерстій демонструє «мандрівну» ікону Матері Божої Неустанної Помочі, про яку «ТЕРЕН» уже розповідав. Уперше з цією іконою митець, як волонтер поїхав на передову, до бійців на сході України. Там, на передовій позиції у військовому наметі третьої роти 128-го гірсько-піхотного батальйону біля селища Троїцьке Луганської області, й було освячено створений ним образ Богородиці. Потім він ще не раз їздив у зону АТО і всюди брав із собою брав цю ікону. Бачив, як наші хлопці щиро моляться до неї, просять у Матері Божої заступництва для себе, побратимів, родини та всієї України. З цією іконою Володимир Шерстій побував у Зарваниці, під час прощі, коли до неї молились тисячі прочан. Деякий час святий образ був і на Ясній Горі, у польському Ченстохові, там, де зберігається чудотворна Матір Божа Ченстоховська. Крім цього, ікона Матері Божої Неустанної Помочі тривалий час зберігалася у монастирі кармелітів та у костелі святого Станіслава в Чорткові. Була вона і в тутешньому соборі Петра і Павла та у понад столітньому чортківському храмі Святої Покрови.

- Серед ікон ви можете побачити й образ Архангела Варахиїла. Вважають, що Святий Архангел Варахиїл дає людям благословення Боже на добрі справи і прохання, він – покровитель благочестивих родин, хранитель чистоти душі і тіла. Часто зображується як такий, що несе на своїх грудях, одязі, білі троянди, як передвісник блаженства у Царстві Небесному. Є тут й ікона Покров Богородиці, образ Святого Сергія, Святого Миколая. А це – ікона Божої Матері «Геронтисса». Її оригінал зберігається в монастирі Пантократор на Афоні. Тут бачите, зображений на іконі горщик. Це, за переказами, у сімнадцятому столітті, коли був дуже сильний голод, один із ігуменів монастиря закликав усіх монахів до ревної молитви.  І от, коли вони прийшли до комірки, то там, де стояла порожня посудина із олією, почав виходити елей, аж через верх. І це врятувало від голоду монахів. Після цього монахи вписали до цієї ікони такий горщик із елеєм. Узагалі, біля цієї ікони було багато чудес. Перед образом Богоматері «Геронтисса» часто моляться тоді, коли є матеріальні проблеми, сімейні, побутові негаразди. Віруючі моляться перед нею і за зцілення. Відвідувачі виставки можуть побачити й ще одну досить цікаву ікону – «Триліствуючу». Тут зображена Богородиця у віці трьох років, коли її вводили у храм. Зобразив її як дитину, але вже із такими деякими рисами дорослої жінки. Ікону пов’язують з образом Богородиці, а значить й молитви, звернені до неї,  повинні бути найщиріші та найніжніші. Деякі жінки, котрі мають дітей, намагаються обов’язково придбати цю ікону, щоб поставити її у ліжечко, біля голівки дитини.

Іконописець Володимир Шерстій розповідає, що цього року написав й ікону «Знайдення загиблих». Теж цікава ікона, на жаль, особливо актуальна в контексті сучасних подій на Сході України.  За словами митця, він завжди прагне, щоб його ікони були духовним джерелом. Аби вони розраджували стражденних, допомагали їм у біді, підтримували в радості, додавали втіхи і сили.  Виставка ікон Володимира Шерстія демонструватиметься в Державному обласному архіві Тернопільської області до Великодніх свят.

Орест Сарматський

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео