Юна зміна тернопільських важкоатлетів амбіцій теж не позбавлена

Водночас з тим, коли майстер спорту міжнародного класу, вихованка Тернопільського обласного ФСТ «Колос» Марія Хлян зі Скалата на відстань витягнутої руки наблизилася до п’єдесталу пошани чемпіонату Європи з важкої атлетики серед дорослих у норвезькому Фйорді, відразу двоє молодших талановитих вихованців сільського товариства стали лауреатами офіційних всеукраїнських стартів.

На повен голос їм удалося заявити про себе під час проведеного в Славутичі на Київщині чемпіонату України серед юнаків і дівчат віком до сімнадцяти років, пише vilne

Проведені на минулому тижні чемпіонати серед 15-ти і 17-ти річних атлетів і ювілейний XXV Всеукраїнський турнір пам’яті героїв Чорнобиля, які три десятиліття тому під час катастрофи вселенського масштабу заради порятунку людства віддали найдорожче — своє життя, зібрали майже три з половиною сотні вітчизняних олімпійських надій. І всі вони, будьте певні, не на словах намагалися, щонайменше, дотриматися хоча би третього з головних постулатів гасла як древнього, так і сучасного олімпійського руху «Citius, Altius, Fortius!». Того, що кожного закликає стати сильнішим за інших.

Тому вдвічі приємнішими, шановні прихильники важкої атлетики, стали виправдані разом з вами прогнози стосовно перспектив кращих юних вихованців тернопільського спорту. Два з половиною тижні тому, коли пригадуєте, ніхто зі спеціалістів не міг навіть уявити, що вихованка славнозвісної ОДЮСШ імені засновника важкої атлетики на Тернопільщині Миколи Ільковича Підодвірного може опинитися поза п’єдесталом.

І підопічна Ярослава Ваверчака навіть перевершила сподівання спеціалістів. Срібні медалі чемпіонатів України в молодших вікових групах упевнено поміняла на «золото» старшої. Як же інакше може бути, коли спортсменка навіть під час обласних стартів ставить перед собою максимальні завдання. Зафіксованих у ривку під час змагань у Славутичі 88 кілограмів, щоправда, не вистачило, аби повторити підкорену під час обласних стартів штангу вагою 90 кілограмів. Зате штовхнувши снаряд вагою 114 кілограмів, зайвий раз підтвердила, що нині не має морального права показувати результат, нижчий за підкорений нещодавно норматив майстра спорту.

P1320878

Куди обережнішими уявлялися перспективи підопічного Ярослава Козюпи та Ігоря Павликівського Романа Гудзя з Бучача. Адже серйозний дебют на всеукраїнських стартах у компанії серйозних суперників не гарантував незаперечного тріумфу. Але тренерське відчуття пана Ярослава, без сумніву, посприяло успішному виступу. Зафіксувавши 113 кілограмів у ривку і штовхнувши штангу вагою півтора центнера, Роман без заперечень забезпечив собі титул віце-чемпіона старшої вікової групи у важчій від звичної ваговій категорії до 94 кілограмів. Хоча після завершення суперечки з’ясувалося, що і серед атлетів, чия вага не перевищує вісім з половиною десятків кілограмів, теж міг розраховувати на друге місце. Однак думка наставника — то святе. Навіщо виснажувати себе схудненням перед змаганнями, коли готовий до боротьби і серед важчих за себе суперників.

На фото: чемпіонка України Марія ТЕОДОЗІВ (справа) разом з Адріаною ЧЕРЕДОЮ, яка в своїй ваговій категорії посіла восьме місце; друге місце в суперечці атлетів, чия вага не перевищує 94 кілограмів, виборов Роман ГУДЗ із Бучача.

Вибір читачів за тиждень

Відео