Агро-новини 22 квітня

Новини аграрного сектору

Ціни на сільгосппродукцію виросли на 13%

Падіння ціни на яйця «вивело у нуль» ціновий індекс продукції сільського господарства. Ціни реалізації продукції сільського господарства на кінець першого кварталу 2016 р. зросли на 13,2% порівняно з аналогічним періодом 2015 р. Зростання виявилось майже пропорційним — на 13,5% зросли ціни на продукцію рослинництва, на 13,0% — тваринництва, повідомляє прес-служба Української аграрної конфедерації (УАК).

Проте, взявши для порівняння попередній квартал, а не відповідний минулого року виявилось, що ціновий індекс зріс лише на 0,2%. З грудня 2015 р. ціни реалізації продукції рослинництва збільшились на 14,5%, але цей ріст майже повністю був компенсований спадом цін на тваринницьку продукцію — на 10,6%.

З початку цього року найбільше зросли ціни на овочеві культури (23,7%), зернові і зернобобові (9,3%), та насіння олійних (7,5%). Майже непомітним виявилося подорожчання плодових та ягідних (2,2%), у той час, як ціна на картоплю знизилась на 6,6%.

Щодо тваринництва, то незначні зміни зачепили ціни реалізації живих тварин (1,2%) та молока (0,1%).

Найістотнішим виявилося падіння ціни на курячі яйця, яка з січня поточного року знизилася майже на 19,8%, повернувшись до ціни минулого літа. Така різка зміна пояснюється значним скороченням експорту, що спровокувало збільшення пропозиції на внутрішньому ринку, та, як наслідок, падіння ціни.

Фермер із Чернігівщини змайстрував «сонячний» мотоблок

Фермер із Чернігівщини, Ігор Дугінов, сконструював мотоблок, що працює від енергії сонця, повідомляє Ecotown.

- Минулого року зробив спеціальний пристрій, яким можна і сапувати, і полоти, і сіяти. Ще й врожай перевозити і самому їздити. Зробив його зі старого мотоблока, електродвигуна на 1 кВт (приблизно 1 кінська сила) і сонячної батареї. Він дуже простий у використанні – кнопку натиснув і працюєш. Не смердить, не шумить, голови не набиває. Одне слово – дуже зручно. Сонячну батарею я купив за 6 тис. грн, але вона за рік роботи окупається. Я порахував, що звичайний мотоблок за годину роботи спалює 2 л бензину. Виходить, що за 10 днів витрачається десь 1600 грн. лише на пальне. А мій пристрій не потребує пального, бо живиться енергією сонця. Причому батарея служитиме близько 30 років. Використовувати її можна не лише у полі. Чіпляєш до будинку, щоб виробляла електрику від сонячних променів, і можна хоч би й телефони заряджати, — розповів він.

Цього року Ігор Дугінов мріє доробити «сонячний» трактор, який буде потужнішим за мотоблок.

«Хочу зробити тракторець, щоб і дружина могла ним їздити. На моєму «сонячному» мотоблоці вона теж їздить, але він важкий в управлінні — важить близько 200 кг, тож треба мати силу у руках, щоб їздити», — зазначив фермер.

Також додав, що трактор буде потужнішим і сонячних панелей на ньому буде більше.

«Ще одна моя мрія, до якої ніяк не доходять руки, – встановити біогазову установку, щоб із органічних відходів отримувати добриво та біогаз (його можна переробляти на електроенергію) і поставити у саду саморобну пересувну сушарку для фруктів, яка також працюватиме від сонця», — сказав він.

Фермери сумніваються, що Кутовий стане на захист їх інтересів

Новий міністр Мінагропроду Тарас Кутовий для вітчизняного фермерства — особа невідома, тому сподіватися на позитивні зміни в результаті його діяльності українські фермери не поспішають.

«Знаю Кутового посередньо, лише через те, що на вибори він йшов від округу, на якому я мешкаю. Знайомий з його діяльністю на посаді очільника аграрного комітету ВРУ. І чесно кажучи, висловити якісь сподівання на його майбутню роботу важко», — зазначив засновник одного з агропідприємств на Полтавщині Андрій Сімонов в ексклюзивному коментарі Kurkul.com.

Не покладає великих надій на нового міністра і фермер з Хмельницької області Микола Козак. За його словами, Тарас Кутовий був заступником голови і головою аграрного комітету двох скликань, але його дії на цих посадах не принесли позитивних результатів для фермерів.

«Що йому заважало тоді сприяти діяльності дрібних сільгоспвиробників? Він є представником великого агробізнесу, то з якої радості йому «прийомне» буде рідніше свого?», — обурюється фермер.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео