У Тернополі стартували майстер-класи з писанкарства (фото)

Майже сімдесят дітей та дорослих пройшли перший у цьому році майстер-клас із розпису писанок, що відкрився в Тернопільському обласному художньому музеї

   Тут, у музеї, нині стоїть особливий дух – воску, фарб, запах запаленої свічі. За окремими столами – групи тих, хто хоче навчитися створювати оригінальні писанки.

Ярослав Осадца – відомий в Україні писанкар зібрав біля себе чималий гурт дітей. Хлопчикам та дівчаткам він пояснював і показував, як треба писати писанку, розповідав цікаві історії, що стосуються її історії. Зокрема, майстер демонстрував, як можна створити лемківську писанку. Її особливість у тому, що візерунок на поверхню наноситься за допомогою шпилькового писачка, а не традиційного лійкового. Для неї також характерні світлі, яскраві кольори, рослинний орнамент.

А ось майстриня Надія Савюк каже, що має давні, ще від бабусі писачки, за допомогою яких і розписує писанки. Писанкарка розповідає, що перед написанням Великодньої писанки потрібно помолитися, не думати про щось погане і подумки створювати навколо себе позитивне поле.

Тут же із наймолодшою учасницею майстер-класу Соломійкою працює майстриня Марія Гайда. Вона терпляче показує дівчинці, як правильно тримати писачок та користуватися воском.

- Такі майстер-класи у нас вже традиційні, - каже директор Тернопільського обласного художнього музею, заслужений працівник культури України Ігор Дуда. – Проводимо їх разом із спеціалістами Тернопільського обласного методичного центру народної творчості, спільно залучаємо до цього відомих писанкарів. Водночас із майстер-класами діє виставка писанок, можна розглянути окремі зразки, спробувати створити щось подібне. Також, як звільниться місце на столах, облаштуємо виставку Великодніх поштівок.

- Попередні роки ми практикували виставки-конкурси писанок, але  вже років з дев’ять проводимо ще й майстер-класи з писанкарства. Запрошуємо майстрів з усієї області. Намагаємось організовувати роботу так, щоб кожного року були різні майстри. Зрозуміло, що на такі акції приходять діти, студенти, зрештою, звичайні жителі міста, бо процес навчання дуже цікавий, захоплюючий. Буває й таке, що в Тернополі у цей час є гості з інших міст, то вони також приходять на такі майстер-класи. Майстри не просто показують технології виготовлення Великодніх писанок, але й розповідають різноманітні повір’я, перекази, що стоcуютьcя писанкарства та самої писанки. Характерно, що писанкарі навчають виготовленню писанок за різними технологіями і типами. Йдеться, зокрема, про лемківські, подільські, волинські, карпатські писанки. Бачите, тут вчать і техніки дряпанки, і крапанки, і як наносити геометричні візерунки, притаманні для подільського регіону. Ми завжди кажемо, що писанка – символ життя, вона здавна супроводжує світ людини. Адже відбитки розфарбованих яєць знайдено навіть під час древніх розкопок часів Трипільської культури. Так що, їй, писанці – тисячі років. Діти, які приходять сюди, чергуються: година-дві. Школярі тут збираються з різних навчальних закладів. Йдуть сюди разом зі своїми вчителями, батьками, - розповідає Іван Кузишин, заслужений майстер народної творчості, провідний методист Тернопільського обласного методичного центру народної творчості.

Що ж, якщо хочете до Великодня власноруч, під керівництвом досвідчених майстрів, приготувати писанку, поспішайте до Тернопільського обласного художнього музею. Там майстер-класи із написання писанок поки що тривають.

Орест Сарматський

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео