У Тернополі вшанують жертв Чорнобильської трагедії

Дитяча хорова капела «Зоринка» та Галицький камерний оркестр вшанують річницю Чорнобильської трагедії спільним концертом духовної музики, 22 квітня, Народна хорова капела «Зоринка» та Муніципальний Галицький камерний оркестр. Відбудеться концерт на сцені обласного академічного драматичного театру імені Тараса Шевченка.

Саме через трепетне та проникне звучання кращих зразків духовної музики юні та дорослі артисти вирішили передати почуття, які у кожного з нас виникають при словах «Чорнобильська катастрофа», «Чорнобильська зона», «Чорнобильська трагедія», перегорнути сторінки історії, згадати події тридцятилітньої давності, висловити вдячність та повагу героям Чорнобиля, повідомляє «Липа».

 

Ідея зробити спільний проект дитячого хору та Галицького камерного оркестру виникла у керівників «Зоринки» Ізидора Доскоча та Анжели Доскоч, а художній керівник та диригент оркестру Василь Феленчак із натхненням її підтримав. Головною складовою програми стане кантата видатного італійського композитора 18 століття Джованні Батісто Перголезі «Stabat Mater». Виконувалась вона у католицьких храмах в день Семи скорбот Богородиці, а з 1727 року стала звучати також у Велику п’ятницю на Страсному тижні. Автором тексту латинських терцин, де зображуються страждання матері – Діви Марії, яка оплакує смерть розіп’ятого сина, а також молитва грішника до Богородиці з проханням дарувати йому рятівний рай, вважається францисканський монах Якопоне да Тоді. У сьогоднішній програмі прозвучать шість із дванадцяти частин із секвенції «Stabat Mater». До речі, цей твір, причому у виконанні дитячого хору, буде представлений у Тернополі вперше.

Також глядачі зможуть почути такі неповторні зразки духовної вокальної музики у супроводі оркестру як «Veni Domine» Фелікса Мендельсона, «Cantique» Габріеля Форе. Увійшли до програми твори сучасних українських композиторів: акапельні – Володимира Стеценка «Господи Боже мій», «Божая мати» та пісня Андрія Дацка, приурочена Чорнобильській трагедії,  «Попеляста перепілка».

Завершить програму світла молитва, сповнена надії на краще, віри, надії та любові «Богородице Діво, радуйся», музику до якої написав ще один український композитор та диригент Андрій Гнатишин.

Розпочнеться концерт о 19 годині. Ведуча програми – поетеса, журналіст Олена Лайко.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео