У Тернополі відбулася акція "Євромеланома"

22 квітня офіційно визнано Всеукраїнським днем діагностики меланоми. В рамках європейської програми “Євромеланома” в Тернополі восьмий рік поспіль місцеві жителі мали нагоду безкоштовно пройти обстеження та діагностувати новоутворення на шкірі.

Таку акцію проводять щорічно на предмет раннього діагностування злоякісних захворювань. Звичайно, проблема онкопатології шкіри набирає швидких темпів, а все тому, що змінився клімат, зменшився озоновий шар, уф-промені стали більш агресивними і крім того, ми повинні згадати де  живемо і яку пам’ятну дату українці відзначатимуть через декілька днів. Все це не могло не накласти відбиток на здоров’я людини, і її основний орган - шкіру. Адже,скажімо так, якщо серце має розмір кулачка, то шкіра величиною до двох метрів квадратних - це найбільший суцільний орган людського організму, тому вона перша контактує із зовнішнім середовищем і є найбільш вразливим людським органом.

До обласного клінічного шкірно-венерологічного диспансеру цьогоріч звернулось чимало осіб з підозрою на найбільш небезпечні пухлини шкіри. Під кабінетом лікаря-спеціаліста з ранку і до завершення прийому в черзі стояли схвильовані пацієнти. Детальніше про акцію та проблему захворювання розповів “Терену” дерматовенеролог, заслужений лікар України, кандидат медичних наук, доцент Хара Олександр Іванович:

-Сьогоднішний день вже декілька років поспіль традиційно відмічається в Європі, і в тому числі й в Україні. Він присвячений не стільки виявленню чи лікуванню меланоми, скільки приверненню уваги суспільства до цієї важливої проблеми. Якщо вважати цей день лише днем діагностики лікування, то перепрошую, а що ж робити людям решту 364 днів на рік. Отже, сьогоднішня акція спрямована на те, щоб привернути увагу людей.

Статистика свідчить про те, що злоякісні новоутвори є найбільш поширеним видом онкології в Україні. Лише в минулому році за один день огляду пацієнтів попередній діагноз - меланома, діагностували у 208 осіб, а рак шкіри - 708. Загалом для визначення остаточного діагнозу до онкодиспансерів направили 1859 пацієнтів.

Олександр Хара не спростовує цієї інформації, і стверджує що така проблема є і в Україні вона стоїть досить гостро. Це пов’язано з тим, що українці через повсякденні клопоти мале значення надають своєму здоров’ю і здоровому вигляду своєї шкіри:

-Скажімо, якщо у більшості країн Західної Європи смертність від меланоми не перевищує 5% від усіх захворювань, то у нас з точністю навпаки. І це не тому, що в нас слабо розвинута медицина, чи немає технологій і методик лікування, все це на Українї є, але річ в тому, що наші пацієнти звертаються до лікаря в багатьох випадках вже тоді, коли виникають значні проблеми зі здоров’ям,-каже лікар.

Тернопільський обласний клінічний шкірно-венерологічний диспансер, у якому проходила щорічна акція в рамках програми  “Євромеланома”не володіє абсолютною статистикою стосовно цього захворювання тому, що вона обліковується по формі, яка передбачена для онкологічних захворювань. А у шкірно-венерологічному диспансері ставлять за мету провести первинне обстеження усіх бажаючих та виділити із них групу, яка має підозру на меланому чи інший злоякісний новоутвір шкіри. А вже після цього скерувати їх у правильному напрямку для подальшого лікування і диспансерного обстеження та обліку у лікаря-онколога у онкологічному диспансері.

 

Спеціаліст пояснює, що дермато-венерологічний диспансер включився у цю проблему через те, що людина з новоутвором на шкірі звертається саме до дерматологів. І зрештою ті пацієнти, які мають проблеми зі здоров’ям хочуть думати, що ці проблеми не складають небезпеки для їхнього життя, тому стараються знайти лікаря легшої спеціальності:

  • Ми за всі роки акції побачили, що кожного року виявляється 3-5-6-10 меланом лише в процесі такої просвітницької акції - це спонукало нас зробити спеціалізований кабінет, для ранньої діагностики пухлин шкіри, в тому числі й меланоми. Це так званий кабінет онко-дерматології.

Проте, в клініці та диспансері повідомляють, що ці заходи проводять щодня, за виключенням суботи і неділі.

  • Можна просто записатися по телефону на прийом до лікаря і прийти у назначений день, тоді черги не буде, адже години прийому розписані, - кажуть лікарі. - 5-10 хвилин можна витратити раз в пів року на своє здоров’я. Але якщо вас справді щось турбує, то потрібно звертатися до спеціалістів частіше.

Олександр Хара впевнений:

- Саме день “Євромеланоми” важливий тим, що до цієї проблеми прив’язується загальна увага. Усі наші пацієнти, у кого ,було виявлено цей недуг минулих років, скеровані на операцію, прооперовані. І повірте, у цьому нічого страшного немає, адже це не порожнинна операція, а поверхнева.

Позбуваючись меланоми людина має надалі здорове, спокійне життя. Надіємось на те, що коли пройде ще декілька років, то в Україні зміниться ситуація і летальні випадки від цього онкозахворювання зменшаться у відсотках.

Анна КРАВЕЦЬ

Вибір читачів за тиждень

Відео