Бельгійських вояків часів Першої світової війни вшанували у Тернополі

У Тернополі вшановують події Першої світової війни за участю Бельгійського автобронедивізіону, який воював на території краю.

 Бельгія у всьому світі упродовж 2014-2018 років проводить низку заходів, присвячених сторіччю Першої світової війни. Сьогодні у Тернополі Посольство Бельгії в Україні разом із представниками влади та громадськості вшанує пам'ять бійців бельгійського автобронедивізіону, який провів декілька наступів в Карпатах та на території нинішньої Тернопільщини.

На міському кладовищі Тернополя у присутності почесних гостей міста та Посла Бельгії в Україні відбулася церемонія відкриття меморіалу бельгійським солдатам.

Також відбулося офіційне відкриття виставок "Бельгійський автобронедивізіон в Україні під час Першої світової війни" та "Перша світова війна у загальних рисах". Окрім цього, у присутності режисера Яна Бюльтила презентовано повнометражний фільм «Cafard» про артбронедивізіон.

Подробиці подій  від кореспондентів «ТЕРЕНу» у наступних повідомленнях.

 Довідка «ТЕРЕНу»: У 1916 році король Бельгії Альберт І відправив артбронедивізіон на допомогу Царській армії до Галицького фронту. Цей військовий підрозділ провів декілька наступальних операцій в Карпатах та в Тернопільській області. Хоча бельгійській

вояки і зав’язли в подіях більшовицькій революції, але їм вдалося знайти шлях додому, пройшовши драматичну одіссею через Сибір та  здійснивши тріумфальну ходу територією США  а потім, через океан – до Бельгії.

 Орест САРМАТСЬКИЙ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео