Енергетична незалежність держави починається з кожного

20 та 21 квітня у Тернополі Громадянська мережа ОПОРА провела навчальні семінари на тему «Від особистої енергоефективності до енергетичної незалежності держави» для студентів Тернопільського інституту соціальних та інформаційних технологій і Тернопільського Національного Економічного Університету.

Під час заходу учасники розглядали методи раціонального використання тепла, світла та газу. Сьогодні енергоефективність – необхідністю, адже ресурси вичерпуються, і ми не можемо використовувати їх бездумно, як раніше.

У більшості випадків наш побут відзначається неприпустимим енергетичним марнотратством. Неутеплені будинки з неефективним старим обладнанням споживають надто великі обсяги тепла. Це призводить до того, що тарифи енергоносіїв для населення надто високі, і люди не можуть оплатити необхідні послуги та інвестувати в більш енергоефективне обладнання.

Заходи з підвищення енергоефективності є значним мультиплікатором, адже їхнє впровадження створює попит на робочі місця. Так, наприклад, щоб термомодернізувати багатоповерховий будинок, потрібно виконати енергоаудит, комплексну термомодернізацію та встановити прилади обліку енергії. Ці заходи створюють попит на енергоаудиторів, послуги яких необхідні, щоб зрозуміти поточні витрати енергії, на будівельників, виробників ізоляційних та будівельних матеріалів, на приладобудівників.

- Таким чином, заходи з підвищення енергоефективності є не просто необхідною витратою – вони стають інвестицією в національну економіку, що дозволяє підвищити конкурентоздатність товарів вітчизняного виробника та створити додатковий попит для цілої низки товарів і послуг», – зауважив Андрій Мартишко, місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА.

Вибір читачів за тиждень

Відео