Місцеві громади Кременеччини активно залучають кошти Євросоюзу та ПРООН

   Іноземні інвестиції все частіше надходять у Кременецький район, завдяки проектам ЄС/ПРООН.

    Уже вдруге за останніх два роки Кременецький  район  став    учасником  Програми  розвитку Організації Об’єднаних Націй  у рамках третьої фази Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

    Про це кореспондента «ТЕРЕНу» повідомили у Кременецькій районній раді. Так, із 13 поданих  заявок за результатами відбору  переможцями конкурсу стали 4 сільські ради. Це - Лосятинська, Староолексенецька, Млинівецька та Лопушненська .А ще 4 громади включені до резерву. Це - Великогорянська,  Великобережецька та Старопочаївська.

Пріоритетними сферами для підтримки громадських ініціатив були охорона здоров’я,  енергетика (енергозберігаючі заходи), навколишнє середовище, комунальне водопостачання. Так, за цей період громадськими організаціями було підготовлено чотири  соціальних та два економічних  мікропроекти. А три проекти  завершено повністю. Серед них,  проект «Енергозберігаючі заходи в Лопушненській ЗОШ І-ІІІ ступенів: капітальний ремонт по заміні вікон та дверей» ( загальна вартість 282 942 грн.). Також подібний проект реалізовано у Млинівецькій школі. Його загальна вартість – майже 300 тисяч гривень. Такий же проект здійснено і в

Староолексенецькій школі. Там капітально відремонтували спортзал, замінили вікна та утеплили стелі. А в селі Лосятин реконструйовано частину адмінбудинку під амбулаторію, з використанням інноваційних енергозберігаючих технологій.  В амбулаторії встановили паливну з котлом.

Крім того, Кременецький район отримав від Програми економічного розвитку сільських  територій ( ЄРС) Проекту ЄС та ПРООН можливість реалізувати додаткові Проекти економічного компоненту. Метою цієї Програми є  допомога громадянам  у сільській місцевості,  в досягненні свого економічного розвитку, на основі впровадження колективних дій із використанням досвіду ПРООН. Проект надає технічну та фінансову допомогу для розвитку кооперативів і малого бізнесу в сільській місцевості у співпраці з місцевими радами  та  органами державної влади на місцевому  рівні.

    За результатами конкурсного відбору, зазначену можливість отримали громади сіл Старий Почаїв та Рудка. На базі цих громад було створено сільськогосподарські обслуговуючі неприбуткові кооперативи «Щедрий край» с. Старий Почаїв та «Дари ланів» у селі Рудка.

Членами кооперативів підготовлені та успішно затверджені мікропроектні пропозиції щодо придбання обладнання для переробки зернових на крупи, екструдера та фасувальної ліні.

Загальна вартість проекту близько 847 тис грн. З  них – майже 677 тис грн. – кошти Проекту місцевого розвитку громад, 54 тис грн. – кошти районного бюджету. А понад 122 тис грн. вклали у проект самі члени кооперативу. Успішно проведено тендери щодо закупівлі обладнання,  яке сприятиме кращому розвитку кооперативів. Для підвищення ефективності добробуту членів кооперативів на їх базі створено технічно-інформаційні центри, які забезпечені оргтехнікою, офісними меблями та доступом до Інтернету. В таких центрах вивчається та збирається інформація щодо потреб членів кооперативу.

Силами членів правління, кооперативів та сільських рад  благоустроєно території,  підведено воду та прокладено водовідведення, електричне живлення,   відремонтовані  приміщення, в яких буде встановлюватись обладнання.  

Крім того, кооперативи до початку своєї основної діяльності, вже надають послуги членам кооперативів, зокрема було закуплено паливно-мастильні матеріали, засоби захисту та удобрення рослин, закуплено яблуні шести сортів, що  суттєво заощадило кошти  членів кооперативів.

 Передбачається, що до кінця травня 2016 року новостворені сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи  Кременецького району почнуть свою роботу в повному обсязі.

Орест САРМАТСЬКИЙ

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео