У Бережанському клубі «Берегиня» розписували писанки

Учасниці жіночого клубу «Берегиня», що діє при Бережанському районному центрі зайнятості, під керівництвом місцевої майстрині-писанкарки, старшого співробітника музею Богдана Лепкого Ірини Юнашевої під час майстер-класу вчилися розписувати Великодні писанки.

- Людині, не обізнаній з секретами розпису писанки, може здатися, що справа ця складна і під силу лише тому, хто гарно малює. Не бійтеся, спробуйте, і ви неодмінно досягнете успіху. Запам'ятайте, писанку пишуть не руки, а душа. Найголовніше - налаштуватися на відповідний настрій, - зауважила майстриня.

Ірина Юнашева ознайомила бережанок з історією виникнення писанок, їх видами, символікою орнаментів та елементами їх розпису, послідовністю виконання роботи. Її розповідьбула пересипана старовинними легендами та віршами, а в умілих руках тим часом народжувалась красуня-писанка.

Далі й жінки, присутні на заході, теж приєднались до роботи - маленькими писачками за допомогою фарб та воску виводили символічні візерунки. Багато з них робили це вперше.

- Сьогодні це мистецтво переживає своєрідний «ренесанс». Нові фарби, нові техніки та матеріали – усе це тільки збагачує багатовікові традиції. Поряд із відомими здавна крашанками, крапанками, мальованками, драпанками сучасні майстри вдаються до різноманітних експериментів: викладають орнамент з бісеру, висушеного насіння, ниток, - поділилась секретами писанкарства пані Ірина.

Вибір читачів за тиждень

Відео