Юні рятувальники з Тернопільщини успішно виступили у Києві

У Всеукраїнському форумі «Молодь – за безпечний світ» упевнено виступили школярі з Тернопільської області.

  На знак вшанування 30-х роковин Чорнобильської катастрофи, у  25-й Державній пожежно-рятувальній частині Києва відбувся Всеукраїнський форум «Молодь – за безпечний світ». Форум присвячувався героям-рятувальникам, які загинули під час ліквідації аварії на Чорнобильській атомній електростанції та в зоні проведення антитерористичної операції,  повідомили «ТЕРЕН» у Головному управлінні ДСНС у місті Києві.

  У формі взяли участь понад 200 молодих людей та їхніх  наставників з двадцятьох областей та столиці України. Серед них – активісти й лідери Всеукраїнського громадського дитячого руху «Школа безпеки», вихованці військово-спортивних клубів, дитячо-юнацьких центрів, дитячих та молодіжних громадських організацій, вихованці, тренери та керівники гуртків юних рятувальників, переможці міжнародних та всеукраїнських змагань юних рятувальників, а також - рятувальники, науковці, представники органів влади.

   Серед почесних гостей – заступник начальника Головного управління ДСНС Юрій Некоз, учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, начальник Дніпровського районного управління ДСНС України у місті Києві Ігор Шилохвост. Вітаючи учасників форуму Юрій Некроз сказав, що  «саме завдяки організації подібних заходів, ми можемо в доступній формі донести до підростаючого покоління всю серйозність нехтування правилами безпечного життя. Фестиваль «Молодь – за безпечний рух» - це не просто інтерактивний захід, це можливість для підростаючого покоління з раннього віку навчитись правильно діяти, коли виникають надзвичайні ситуації».

Під час урочистої частини йшлося і про героїв пожежної охорони, які пожертвували своїм життям та відважно боролися у дні ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Хвилиною мовчання вшанували усіх чорнобильців-ліквідатоірв, які не дожили до сьогоднішнього дня.

Після офіційної церемонії юні рятувальники зі «Школи безпеки» продемонстрували свої уміння в пожежно-рятувальній справі. Умови, як в реальності – справжній вогонь, дим, справжня висота і необхідність якнайшвидше виконати завдання. Під час показових виступів вихованці «Школи безпеки» бездоганно впорались із ліквідацією умовної пожежі, оперативно врятували умовно потерпілого із зони зараження, евакуювали умовно травмованих громадян із вікна 3-го поверху та продемонстрували високі уміння з надання першої медичної допомоги постраждалим.

Активними  учасниками цього форуму були  і вихованці  Почаївського будинку дитячої творчості та спорту Кременецького району: Вероніка Хоміч, Юрій Скальський, Владислав Ковальчук, Катерина Коріньовська, керівники гуртків «Спортивний туризм», «Юний рятувальник» Денис Безкоровайний та Юрій Бельков, директор Почаївського будинку дитячої творчості та спорту Людмила Лещук, методист Тамара Гуріна, завідувач відділом організаційно-масової роботи комунального закладу Тернопільської міської ради «Центр творчості дітей та юнацтва» Катерина Білоус та Оксана Токар студентка   ТНПУ ім. Гнатюка, волонтер Руху.

    Під час  форуму також відбулися тренінги-практикуми та навчально-тренувальні заняття, майстер-класів для учнів загальноосвітніх шкіл міста Києва в рамках Дня цивільного захисту щодо удосконалення умінь і навичок діяти в умовах хімічного або радіаційного забруднення, при пожежі, рятуванні та транспортуванні постраждалих. Юні рятувальники демонстрували навики надання домедичної допомоги, провели круглий стіл «Молодь - за безпечний світ», оглянули виставку робіт учасників Всеукраїнського конкурсу дитячо-юнацької творчості «Безпека в житті - життя у безпеці».  Учасники форуму посадили дерева на алеї Героїв Небесної сотні.

Як зазначають організатори форуму, змістовна молодіжна акція, що тривала чотири дні, була спрямована на формування громадянської свідомості молодих людей, посилення уваги суспільства й світової спільноти до проблем подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. Також важливо й те, що юнаки та дівчата вшанували героїв-рятувальників, які загинули під час ліквідації аварії на ЧАЕС, а також Героїв Небесної сотні, учасників АТО. Все це формує ціннісні орієнтири в учасників форуму, вихованців військово-спортивних клубів, дитячо-юнацьких центрів, дитячих та молодіжних громадських організацій.

   Орест САРМАТСЬКИЙ

  Фото з відкритих джерел 

Вибір читачів за тиждень

Відео